S Novom godinom cigarete skuplje za dvije do tri kune po kutiji: Europo, stižemo!

S Novom godinom cigarete skuplje za dvije do tri kune po kutiji: Europo, stižemo!

NAJPRODAVANIJE cigarete, one B kategorije, s prvim bi danom iduće godine mogle poskupjeti za dvije do tri kune po kutiji. Prema pisanju Poslovnog dnevnika, razlog tome leži u činjenici da je Europska unija Hrvatskoj dala samo dvije godine za prilagodbu obračunavanja trošarina.

Naime, do 2010. godine Hrvatska treba ukinuti dosadašnje klasifikacijske razrede A, B i C, na temelju kojih se sad obračunavaju trošarine na cigarete. Prema zahtjevu EU, trošarine bi na sve vrste cigareta trebale biti jednake pa je dio prilagodbe porast trošarina na A i B skupinu cigareta i neznatno smanjenje trošarina na C kategoriju cigareta. Ta razlika u trošarinama do 1. siječnja 2009. godine mora biti smanjena već za 50 posto.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se cigarete kategoriziraju ovisno o pakiranju cigareta i sastavu duhana. U kategoriju A spadaju nearomatizirane cigarete u mekanim pakiranjima i za njih se naplaćuju najniže trošarine, dok u kategoriju C spadaju skupe aromatizirane cigarete. Prosječni hrvatski pušač kupuje većinom cigarete B kategorije te će ovakve mjere biti izravan udar na džep pušača, osim ukoliko proizvođači odluče zadržati sadašnju cijenu, na teret vlastite zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje različitih kategorija trošarina na cigarete, koje Europska komisija smatra diskriminacijskim za proizvođače izvan Hrvatske, spada u poglavlje poreznih reformi, koje su nužne za Hrvatsko pristupanje EU.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara