S pregovora u Pekingu izvješća o suglasnosti i razlikama

S PREGOVORA o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi u Pekingu u četvrtak poslijepodne stižu izvješća o postignutoj suglasnosti ali i o zadržanim razlikama u stajalištima, ovisno o izvorima u pregovaračkim izaslanstvima.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Losjukov izjavio je kako je svih šest zemalja sudionica postiglo temeljnu suglasnost oko dokumenta koji treba biti potpisan u petak kao i oko održavanja druge runde pregovora u iduća dva mjeseca.

"Praktično je usuglašeno i najvjerojatnije će sutra biti prihvaćeno", rekao je Losjukov nakon drugog dana pregovora u Pekingu, na kojima sudjeluju Sjeverna i Južna Koreja, Kina, Rusija, SAD i Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postoji međusobno razumijevanje da ne trebamo otezati s drugom rundom pregovora i da ih treba održati u iduća dva mjeseca", dodao je ruski diplomat.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo kako je svih šest zemalja okupljenih u Pekingu suglasno da je "denuklearizacija Korejskog poluotoka zajednički cilj svih i da 10-mjesečnu krizu oko nuklearnog programa Pjongjanga treba riješiti diplomatskim sredstvima".

Jedan neimenovani član delegacije Japana izjavio je kako među šest sudionica pregovora "još uvijek postoje velike razlike u stajalištima", kao i da nema zaključka o novoj rundi pregovora.

Na marginama pregovora danas su bilateralne razgovore održali Japan i Sjeverna Koreja, što je prvi takav službeni kontakt od listopada 2001.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara