S pretplatom za HRT nema ulaska u EU?

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

U SKLOPU pretpristupnih pregovora o tržišnom natjecanju i usklađivanja hrvatskog i europskog zakonodavstva, jedan od zahtjeva koji se mora zadovoljiti je usklađivanje Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji s europskim pravilima o državnim potporama. Prema upozorenju Europske komisije, hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključila je da Zakon o HRT-u, kojim se uređuje financiranje hrvatske nacionalne televizije, "nije usklađen s pravilima o državnim potporama iz SSP-a i hrvatskim Zakonom o državnim potporama", piše Novi list.

U AZTN-u smatraju da je plaćanje RTV-pristojbe obveza propisana za sve RTV-pretplatnike, te da je se može poistovjetiti s plaćanjem poreza i doprinosa, te dodaju da je na taj način definirana RTV-pristojba u Irskoj i Italiji.

Pristojba kao državna potpora

"RTV-pristojba HRT-u daje financijsku prednost u odnosu na privatne televizije koje svoje poslovanje financiraju isključivo vlastitim sredstvima i po tržišnim uvjetima. Time se HRT čvrsto pozicionira na mjerodavnom tržištu. Zato ova pristojba, koja je propisana zakonom, predstavlja državnu potporu", smatraju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ministarstvo kulture koje je nadležno za Zakon o HRT-u, smatra da budući da HRT prima novac od građana mora biti i jasno definirano koje usluge ta televizija pruža. "U tom smislu, unaprijed na nepristran i transparentan način moraju se utvrditi mjerila za izračunavanje naknade, tj. sredstava za javne usluge HRT-a", poručili su iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara