s toplijim danima u zagrebu će početi zaprašivanje komaraca

Zaprašivanje komaraca u Zagrebu počet će s toplijim danima, najavljeno je danas u Odjelu za zdravstvo zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Već sada su na terenu ekipe tvrtke "Eko deratizacija" koje kontroliraju bare, lokve i rukavce i larvicidna sredstva u tabletama ili tekućini ubacuju na žarišta komaraca.

"Larvicidni postupak je ekološki najprihvatljiviji jer se suzbija ciljana vrsta tj. larvicidi djeluju samo na ličinke komaraca", potvrdila je biologinja Željka Topolovec iz te tvrtke, napominjući da se, osim već poznatih lokacija poput voda stajačica, divljih deponija i sl., otkrivaju i nova žarišta.

Podsjetila je da se u novije vrijeme komarci više ne zaprašuju iz zrakoplova, već vozilima s posebnim strojevima koji rade maglu, ili ručno tzv. prskalicama. To je dugotrajniji posao, ali i djelotvorniji jer se selektivno uništavaju žarišta komaraca, ocjenjuju u Odjelu za zdravstvo.

Najugroženija su upravo područja uz jezero i rijeku, pa se posebna pažnja posvećuje zaprašivanju područja oko Jaruna i uz Savu. U Maksimiru je zabranjeno zaprašivanje zbog posebnog eko-sistema i zaprašuje se samo ako postoji važan razlog.

Na sreću, u nas komarci, zbog hladnijeg vremena, nisu prenosioci zaraznih bolesti poput malarije, već samo "gnjave i dosađuju", navode u Odjelu za zdravstvo.

Ipak, građanima savjetuju da s dolaskom toplih dana u dvorištima ne drže dugo kante s vodom ili odbačene automobilske gume koje su, kad u njih uđe voda, odlično leglo za komarce. Po riječima biologinje Topolovec, problem su i neodržavani podrumi i divlji vrtovi u kojima su bačve za zalijevanje. Samo u jednoj od njih ima i po 10.000 ličinki komaraca.

Velika najezda komaraca zabilježena je lani jer je već u svibnju bilo izrazito vruće, ali i vlažno što su dvije karakteristike koje izrazito pogoduju razmnožavanju komaraca.

Program uništavanja komaraca u Zagrebu provodi se po naputku zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara