Sa suzdržanim optimizmom u 2005. godinu

POČETKOM godine Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora provela je godišnje gospodarsko istraživanje među svojim članova. U istraživanju više od 70 njemačkih i hrvatskih poduzeća ocijenilo je razvoj poslovanja u 2004. godini i dalo prognozu za 2005. godinu.

Uwe Gregorius, Predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i Predsjednik uprave Siemens d.d. Hrvatska, rekao je da u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, ovogodišnje istraživanje upućuje na suzdržani optimizam. Usporeni gospodarski rast tijekom 2004. godine odrazio se i na razvoj poslovanja ispitanih poduzeća. 56% ispitanih poduzeća razvoji poslovanja tijekom 2004. godine ocjenjuje boljim (44%) ili znatno boljim (12%) u odnosu na 2003. godinu. U prošlogodišnjem istraživanju čak 79% poduzeća razvoj poslovanja ocijenilo je pozitivnim (61%) ili izuzetno pozitivnim (18%).

Međutim, prognoze ispitanih poduzeća za 2005. godinu ipak su optimistične. Velika većina od 76% očekuje rast poslovne aktivnosti u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja potvrđuju da postoje brojne mogućnosti za daljnju izgradnju tradicionalno dobrih njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa.

Njemačka je već godinama jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske. S ukupnom robnom razmjenom od 2,3 milijarde eura (od siječnja do kraja listopada 2004.), Njemačka je iza Italije drugi najvažniji trgovinski partner Hrvatske. Interes njemačkih srednjih poduzeća za Hrvatskom, kao ciljnim tržištem za strana ulaganja, zadnjih se je godina značajno povećao.

Trenutno se prema službenim statistikama stranih ulaganja njemačka ulaganja nalaze na drugom mjestu. Od 1993. do kraja 2004. godine njemačka su poduzeća u Hrvatsku uložila više od 1,7 milijarde eura, tj 20% ukupno ostvarenih stranih ulaganja. Pri tome službene statistike ne uzimaju u obzir ulaganja, koja su njemačka poduzeća ostvarila preko trećih zemalja, niti reinvesticije njemačkih poduzeća koja su prisutna na hrvatskom tržištu.

Iako je hrvatska gospodarska politika stavila naglasak na privlačenje stranih ulaganja, sa stajališta ispitanih poduzeća, malo se promijenilo u odnosu na 2003. godinu. Pri ocjeni uvjeta za ulazak na hrvatsko tržište ispitana su poduzeća bila kritičnija nego prošle godine. Samo 22% ispitanih poduzeća osjetilo je u 2004. godini poboljšanje ulagačke klime. Većina od 56% nije primijetila nikakve promjene ulagačkih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zabrinjava podatak da su se ulagački uvjeti sa stajališta 22% ispitanih poduzeća čak pogoršali.

Odgovori na pitanje o ulagačkoj klimi općenito pokazuju da niti u 2004. godini nisu ostvareni bitni napretci u uklanjanju trgovinskih i ulagačkih prepreka. Prema mišljenju ispitanih poduzeća neophodne reforme još uvijek ne idu u korak s cjelokupnim razvojem hrvatskog gospodarstva. Kao i prošlih godina dugotrajni postupci dobivanja dozvola i odobrenja te nedovoljna pravna sigurnost najveće su ulagačke prepreke. U ovogodišnjem istraživanju su dugotrajni postupci dobivanja dozvola po prvi put ocijenjeni kao najveća ulagačka prepreka. Na drugom mjestu slijedi nedovoljna pravna sigurnost. Daljnjim ulagačkim i trgovinskim preprekama ispitana poduzeća smatraju korupciju, netransparentnost javnih natječaja, poteškoće kod financiranja projekata te nepregledno radno pravo i porezno zakonodavstvo.

Anketirana poduzeća pozdravila su odluku Europske komisije o početku pregovora za pristup Hrvatske Europskoj uniji 17. ožujka 2005., pod preduvjetom da Hrvatska ispuni zadane uvjete. Skoro 80% ispitanih članova Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore polaze od toga da će se pregovori pozitivno odraziti na njihovo poslovanje u Hrvatskoj.

Mišljenje o utjecaju pregovora na izvozne mogućnosti hrvatskih poduzeća na njemačko tržište podijeljeno je. Nešto više od 50% poduzeća očekuje povećanje izvoznih mogućnosti domaćih proizvoda na njemačko tržište. S druge strane 46% poduzeća smatra da se pregovori s EU neće odraziti na izvozne mogućnosti hrvatskih poduzeća u Njemačku.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara