Saakašvilija tjelohranitelji sklanjali u Goriju

MIHAIL SAAKAŠVILI, predsjednik Gruzije, bio je prisiljen skloniti se od još neidentificirane opasnosti za vrijeme posjeta gradu Goriju, javlja CNN.

Saakašvili se prije nekoliko sati u Tbilisiju sreo s francuskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom i pristao na njegov mirovni prijedlog temeljem kojeg bi se trebao okončati rat s Rusijom. Saakašvili i Kouchner su potom otišli u Gori, grad u središnjoj Gruziji koji je bio glavna baza za napad na Južnu Osetiju, a koji je proteklih dana bio metom ruskih zračnih i topničkih napada.

Dramatične snimke, na kojima tjelohranitelji i članovi pratnje tijelima pokušavaju zaštiti vidno uzrujanog predsjednika, su upravo objavljene na CNN-u.

Saakašvili je ranije tijekom dana bio prisiljen napustiti predsjedničku palaču u Tbilisiju, ustvrdivši kako je razlog za to ruski zračni napad.

Ruski vojni izvori, pak, tvrde da su u 13:30 po hrvatskom vremenu gruzijske snage otvorile vatru na ruske položaje u Južnoj Osetiji.

Gruzijci prekinuli ruski plinovod za Armeniju

Armenske vlasti su objavile kako je Gruzija isključila plinovod s kojim se Armenija preko gruzijskog teritorija opskrbljuje ruskim plinom.

Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova je, pak, izjavio da Ukrajina neće pružati Gruziji vojnu nego isključivo humanitarnu pomoć.

EK i službeno zatražila od Rusije prekid vojne operacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je i Europska komisija službeno zatražila od Rusije da odmah prekine sve vojne operacije na teritoriju Gruzije. To je prvi direktni zahtjev od neke značajne institucije za sprečavanjem ovog sukoba.

"Rusija odmah mora prekinuti sve vojne akcije na teritoriju Gruzije", navela je Komisija u izjavi koju je pročitala njihova glasnogovornica, te dodala kako smatraju da su se dimenzije sukoba promijenile kada su ruske postrojbe prešle granicu Gruzije.

Putin se obrušio na Amerikance

Ruski premijer Vladimir Putin danas je optužio Sjedinjene Američke Države za potkopavanje ruskih nastojanja u obnovi mira u Južnoj Osetiji, i to zbog slanja 900 gruzijskih vojnika koji su dobrovoljno u Iraku natrag u domovinu.

"Šteta je što neki neki partneri, umjesto da nam pomažu, pokušavaju nas omesti", kazao je srditi Putin. "Zapanjen sam njihovom vještinom kojom crno vide bijelim, prikazuju agresore kao žrtve i okrivljuju stvarne žrtve za posljedice sukoba", kazao je ruski premijer.

Podsjetio je i na smrtnu kaznu izvršenu nad iračkim diktatorom Saddamom Husseinom "zbog spaljivanja šiitskog sela".

"Ali sada je odjednom situacija drugačija. Gruzijski vođe koji su u samo nekoliko sati izbrisali deset sela u Osetiji, koji su tenkovima gazili djecu i starce, spaljivali žive civile, to su sada ljudi koje treba zaštititi", kazao je Putin, a prenosi NTV.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara