SAATCHI PADA NA LISTI UMJETNIČKIH MOĆNIKA

Kolekcionar Charles Saatchi spustio se na listi 100 najmoćnijih osoba u umjetničkim krugovima s prvog mjesta u 2002. godini, javlja BBC ovih dana. L

Saatchi je ove godine šesti na listi časopisa Art Review, dok je na prvom mjestu američki milijarder Ronald Lauder. Francois Pinault, francuski vlasnik aukcijske kuće Christie's, nalazi se na drugom mjestu, dok je na trećem Nicholas Serota, direktor londonskih muzeja Tate, među kojima je muzej suvremene umjetnosti Tate Modern.

Unutar najmoćnijih 10 nalaze se neki umjetnici, ali su većina vlasnici galerija, kolekcionari i trgovci umjetninama. Uz poznatog njemačkog umjetnika Gerharda Richtera, tu je Takashi Murakami, japanski umjetnik i dizajner, poznat po svojem radu za francusku kuću mode Louis Vuitton.

Kontroverzna britanska umjetnica Tracey Emin, koja se prošle godine našla na listi, nestala je iz prvih 100. Drugi su Britanci na listi Jay Jopling (25), Jake and Dinos Chapman (30), nominirani za nagradu Turner, te Damien Hirst (49).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dva su iznenađenja na listi. Gil Perez, na 50. mjestu, tik iza Damiena Hirsta, vratar je aukcijske kuće Christie's u New Yorku.

Portorikanac podrijetlom, Perez ima takav utjecaj na potencijalne kupce da mu je dodijeljeno mjesto u upravi tvrtke, a kažu da zarađuje 100.000 dolara godišnje.

Na 100. mjestu je Adrian Mullish, stomatolog Damiena Hirsta, kojem su Hirst i Tracey Emin poklonili svoja djela pa sad posjeduje "uzbudljivu zbirku".

Kompletna lista objavljena je u izdanju časopisa Art Review za studeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara