Sabor: Bez jasnog odgovora o nagradama liječnicima za uštede na lijekovima

SABORSKO "aktualno prijepodne" nije razjasnilo o čemu se zapravo radi kod nagrađivanja liječnika primarne zdravstvene zaštite za uštede na lijekovima.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom ugovorio je stimulaciju racionalnog propisivanja lijekova, a taj će model biti dorađivan, odgovorio je zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić na zahtjev da pojasni o čemu se zapravo radi kod te odluke HZZO-a.

Snježana Biga-Friganović (SDP) ustvrdila je da se u medijima, pa i nekim zdravstvenim krugovima, pokušava "stvoriti negativna atmosfera o navodnom nagrađivanju liječnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojašnjenje HZZO-a, kaže Biga-Friganović, govori o nečemu sasvim drugom, o nagradi onih koji poštuju standarde, procjeni njihove stručne kvalitete i stručnog rada.

Bilić tvrdi da Hrvatska ima listu lijekova koja je po broju i dostupnosti lijekova građanima u europskom vrhu. Gotovo i nema lijeka, posebice novog, koji nije uključen u HZZO-ovu listu, rekao je Bilić napominjući da je racionalna primjena lijekova od izuzetnog značaja za zemlju.

Može li se "zagrebački interferon" primijeniti u liječenju atipične upale pluća (SARS) odgovor može dati tek prethodno, opsežno kliničko ispitivanje, odgovorio je Bilić HSP-ovcu Miroslavu Rožiću koji se pitao zašto Ministarstvo zdravstva ne čini ništa u poticanju proizvodnje toga lijeka koji bi, vjeruje Rožić, mogao pomoći liječenju SARS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara