Sabor će pomoći organizaciju komemoracije u Jasenovcu

NA OVOGODIŠNJEMU komemoraciju u spomen žrtvama fašističkog koncentracijskog logora u Jasenovcu, koja će se održati 11. svibnja, Hrvatski sabor uputit će potpredsjednika, a organizirat će i prijevoz sudionika komemoracije s tri autobusa.

Kazao je to predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac.

Tomčić je dodao da su se predstavnici Spomen-područja Jasenovac obvezali izraditi prijedlog kako bi se obilježavanje jasenovačke komemoracije uvrstilo u redoviti saborski kalendar događaja.

Predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac Slavko Goldstein kazao je kako je izaslanstvo od Sabora zatražilo pomoć u organiziranju komemoracije budući sličnu pomoć pruža i komemoraciji u spomen bleiburškim žrtvama.

Upitan zbog čega će se ovogodišnja komemoracija u Jasenovcu održati na isti dan kao i komemoracija u Bleiburgu, Goldstein je kazao da se događaj u Jasenovcu nije mogao organizirati ranije, jer su se posljednje dvije nedjelje u travnju slavili katolički, pa pravoslavni Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U tome što obje komemoracije padaju na isti dan ne treba tražiti ni simboliku niti istovjetnosti", rekao je Goldstein.

No, ocijenio je da bi Hrvatska televizija učinila veliki propust ukoliko bi prenosila misu na bleiburškom polju, a zanemarila Jasenovac.

Dodao je da se na ovogodišnjoj jasenovačkoj komemoraciji očekuje dolazak predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je to najavio još prošle godine, kada je pokrovitelj komemoracije bila hrvatska Vlada.

Komemoracija kod "Kamenog cvijeta" u Jasenovcu održava se kao spomen na proboj 22. travnja 1945., kad se 600 logoraša pokušalo domoći slobode, no spasilo ih se samo 96.

(Hina) am sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara