Sabor donio državni proračun za 2003.

U PRVOM satu subote, Hrvatski je sabor donio državni proračun za iduću godinu težak 87, 6 milijardi kuna.

Najvažniji godišnji financijski akt države, Sabor je izglasovao nakon maratonskog izjašnjavanja o oko 450 amandmana, teških gotovo tri milijarde kuna.

Proračun za iduću godinu donesen je većinom glasova (78 za, 12 glasova protiv).

Uz izuzetak amandmana Marijane Petir (HSS) kojim su za milijun kuna (sa 280.000 kuna) povećana sredstva namijenjena Zavodu za zaštitu prirode, Vlada ni jedan amandman nije prihvatila u cijelosti. No, po objašnjenjima njenih predstavnika, na različite je načine prihvatila dijelove nekih amandmana.

Takvo Vladino ponašanje neprestano je izazivalo nezadovoljstvo kod podnositelja amandmana, pa je Damir Kajin (IDS) u jednom trenutku izjavio da tako frustrirajuću situaciju još nije doživio.

HDZ-ove Vlade su barem simbolično prihvaćale neke amandmane oporbe, rekao je Kajin, inače rekorder po broju podnesenih amandmana - podnio ih je čak 97.

´Najteže´ amandmane, ´teške´ gotovo 2,5 milijarde kuna, podnijela je Vesna Škare-Ožbolt (DC).

O državnom proračunu za 2003. glasovalo se uz oporbene tvrdnje da o proračunu ne odlučuje ni Sabor, ni Vlada, nego MMF, da je proračun za 2003. predizborni, da se novci poreznih obveznika troše neprimjereno primjerice na skupo uređenje ureda po ministarstvima, intelektualne usluge, službena putovanja itd.

Vladinim amandmanima, koje je Sabor prihvatio, državni je proračun u odnosu na prvotni prijedlog smanjen za 203 milijuna kuna, čime se deficit države svodi na oko pet posto, što je granična točka na kojoj se ne pogoršava zaduženost države.

Proračunski prioriteti u 2003. bit će znanost i obrazovanje, nastavak započetih reformi u pravosuđu, poljoprivredi itd.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara