Sabor donio izmjene Poslovnika kojima se regulira elektroničko glasovanje

Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio izmjene saborskog Poslovnika kojima se regulira sustav elektroničkog glasovanja, te podržao amandman Odbora za Ustav po kojemu bi Predsjedništvo Sabora posebnom odlukom uredilo način preuzimanja i čuvanja identifikacijskih ključića onih zastupnika koji se opredjele čuvati ih u Saboru.

Obrazlažući amandman, predsjednik Odbora Mato Arlović rekao je kako će ostati otvorenom mogućnost da zastupnici, koji ne mogu ili ne žele sami čuvati ključiće, mogu ih pohraniti u Saboru.

Odbor je, naime, prihvatio amandaman Jadranke Kosor (HDZ) da se iz izmjena Poslovnika brišu članci po kojima bi zastupnici od Stručne službe preuzimali ključiće prije glasovanja i vraćali joj ih po njegovu završetku.

Miroslav Rožić (Klub HSP/HKDU) upozorio je da identifikacijski ključići nisu vlasništvo zastupnika već dio sustava elektroničkog glasovanja, zbog čega je, tvrdi, neprimjereno da ih zastupnici nose sa sobom.

Ipak, kao i ostali klubovi, i njegov je klub kod glasovanja podržao navedeni amandman Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sabor je većinom glasova prihvatio i amandman Odbora za Ustav po kojemu se na zahtjev predstavnika kluba može omogućiti dosadašnji način glasovanja - dizanjem ruku.

Prihvaćen je i zaključak Kluba HSLS-a po kojemu se zadužuje saborsko Predsjedništvo da u roku od tri mjeseca od isporučitelja opreme za elektroničko glasovanje, tvrtke Siemens, naruči posebni elektronički ekran (display) na kojemu bi se vidjelo kako je pojedini zastupnik glasovao.

Većinom glasova Sabor je prihvatio zaključak po kojemu se Vladi predlaže da donese Odluku o sudjelovanju hrvatskih vojnih promatrača u UN-ovoj mirovnoj misiji u Indiji i Pakistanu.

Prema prvotnoj prijedlogu, tu je odluku trebao donijeti Sabor, ali, budući da su za njezino donošenje potrebni glasovi dvije trećine zastupnika (101), koliko ih se u sabornici nije skupilo već dva tjedna, zaključeno je da odluku donese Vlada.

(Hina) tr/ibob mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara