Sabor donio nove zakone o porezu na dohodak i na dobit

HRVATSKI sabor večeras je donio nove zakone o porezu na dohodak i o porezu na dobit.

Zakonom o porezu na dohodak neoporezivi se dio dohotka povećava za sto kuna - s 1.500 na 1.600 kuna, što znači da će građanima ostati više novaca u džepu.

Zakonom se ukida oporezivanje dividende, čime Vlada želi u Hrvatsku privući strane investitore.

Više se neće oporezivati obiteljske mirovine koje ostvaruju članovi obitelji poginulih ili nestalih hrvatskih branitelja, te novčane nagrade za osvojenu olimpijske i medalje na svjetskim i europskim prvenstvima.

Porezne olakšice za, primjerice, zdravstvo, životno osiguranje, stambene kredite, kumuliraju se na ukupno 12 tisuća kuna godišnje.

Uvodi se kategorija drugog dohotka za oporezivanje sportaša, pjevača i umjetnika, kojima bi se priznao paušalni trošak od 30 posto, a za preostalih 70 posto dohotka plaćali bi 25 posto poreza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Vlada odbila njihov amandman, HSU ga je povukao i suzdržao se od glasovanja.

Svojim amandmanom, čijim su prihvaćanjem uvjetovali podršku zakonu, HSU-ovci su tražili brisanje odredbe po kojoj se mjesečni mirovinski doprinosi koji premaše šest tisuća kuna računaju kao porezne olakšice.

Zakonom o porezu na dobit među ostalim se ukida jednokratni otpis imovine, a stopa poreza ostaje 20 posto.

Oba zakona Sabor je donio bez glavnine oporbenih stranaka - za glasovanja o 30-ak zakona u Velikoj vijećnici od oporbe su, naime, bili samo HSP-ovci.

Sabor će 11. sjednicu nastaviti u utorak, 7. prosinca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara