Sabor donio Zakon o državnim potporama

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova donio Zakon o državnim potporama koji je predložila Vlada, te odbio amandman HDZ-ova zastupnika Drage Krpine.

Krpina je amandmanom reagirao na odredbu koja omogućava da se državna potpora socijalnog karaktera daje za poljoprivredne proizvode, neovisno radi li se o domaćim ili stranim proizvodima.

HDZ-ov zastupnik smatra da se te potpore mogu davati samo kako bi se zaštitio domaći proizvod, odnosno da se novac od potpora koristi isključivo za kupnju domaćih proizvoda, dok Vlada i zastupnici vladajuće koalicije smatraju da bi se tako diskriminirao strani proizvod.

Vlada je stoga predložila svoj amandman, kojega je saborska većina prihvatila, a kojim se iz teksta zakona briše odredba o socijalnim potporama za potrošače, jer je, tvrde u Vladi, to područje regulirano drugim zakonima.

Zamjenik ministra financija Damir Kuštrak upozorio je da se po propisima Europske unije subvencije izdaju neovisno o podrijetlu proizvoda, odnosno da se korisnicima potpora prepusti odluka koje će proizvode kupovati novcem od potpora.

Stavu Vlade priklonili su se vladajući parlamentarni klubovi, dok su ga oporbeni kritizirali tvrdeći da Vlada želi ukinuti socijalne potpore i dodatno poticati uvoz stranih proizvoda na štetu domaćih proizvođača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubica Lalić (HSS) smatra da bi se prihvaćanjem HDZ-ova amandamana prisililo domaće privrednike da na tržištu kupuju skuplje proizvode, čime ne bi bila postignuta svrha potpore.

I SDP drži da se vladinim amandmanom želi postići ravnopravnost tržišnog natjecanja i sloboda svakog korisnika potpora da kupuje najisplativije proizvode, rekao je Mato Arlović.

Joško Kontić (HSLS) upozorio je da Hrvatska izvozom pokriva samo 45 posto uvoza, zbog čega se nalazi među državama s najlošijom trgovinskom bilancom u Europi, pozvavši zastupnike da prihvate Krpinin amandman.

Isti poziv uputio je i Tonči Tadić (HSP), rekavši da Hrvatska mora imati barem jedan zaštitni institut koji će kod dodjele potpora voditi računa o hrvatskim potrebama. Nemojmo kupovati tuđe ako imamo svoje, poručio je.

Sabor je većinom glasova prihvatio i izmjene Carinskog zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara