Sabor donio Zakon o željeznici i paket zakona iz područja zdravstva

Hrvatski sabor donio je večeras Zakon o željeznici kojim se u Hrvatskoj, po smjernicama EU, uređuje novi način učinkovitijeg i racionalnijeg funkcioniranja željeznice, kojim se razdvaja prijevoz od područja infrastrukture.

Zakonom će se ukinuti monopol u području željezničkog prijevoza, jer će se omogućiti veći broj prijevoznika kao u zemljama EU, dok željeznička infrastruktura ostaje u nadležnosti države.

Sabor je donio i paket zakona iz područja zdravstva.

Zakon o lijekovima i medicinskim proizvodima uređuje područje ispitivanja i prometa medicinskih lijekova, kao i homeopatskih proizvoda, s ciljem zaštite zdravlja ljudi.

Osniva se Agencija za lijekove koja će pratiti potrošnju lijekova, dok nadzor preuzima Ministarstvo zdravstva.

Donesen je i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se, među ostalim, osniva Nacionalni zavod za mentalno zdravlje, a transfuzijska djelatnost moći će se obavljati na regionalnoj razini i u općim bolnicama.

Vraća se i veća ulogu domovima zdravlja kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, a zaštita bolesnika podiže se na višu razinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doneseni su i zakoni o liječništvu, o ljekarništvu, o stomatološkoj djelatnosti, o sestrinstvu, te o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, kojima se osigurava profesionalnija zdravstvena zaštita i podiže dignitet profesiji.

Jednoglasno je izglasan Zakon o potvrđivanju Haškog sporazuma o međunarodnoj pohrani industrijskog dizajna, kojim će se ukloniti poremećaji na hrvatskom tržištu na kome do sada nije bilo moguće zaštiti industrijski dizajn.

Donesen je i Zakon o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i europske patentne organizacije o suradnji na području patenata kojim se potiče dolazak novih tehnologija i investicija u RH.

Sabor je, uz ostalo, izglasao i HSS-ove izmjene Zakona o posebnom porezu na naftne derivate, po kojemu će pravo na plavi eurodizel u neograničenim količinama imati svi komercijalni poljoprivrednici, odnosno svi poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te ribari i uzgajivači riba.

Ljubica Matijević Vrsaljko imenovana je pravobraniteljicom za djecu.

Sabor je time završio 34., izvanrednu sjednicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara