Sabor: Galić se mora očitovati o sinoćnjoj Latinici

STANKOM i zahtjevima zastupnika iz HDZ-a, HSP-a i DC-a, da se glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić očituje o sinoćnoj emisiji Latinica, Hrvatski sabor ušao je danas u posljednji redovni radni tjedan u ovoj godini.

Takve emisije zaprepašćuju javnost i pitamo se koju smo to televiziju gledali, rekao je Pejo Trgovčević (HSP), pitajući se hoće li Galić poduzeti nešto u svezi s tim, ili je sve u redu.

Ako je u redu, onda se pitam Kuda ideš Hrvatska, rekao je Trgovčević.

Galićevo očitovanje o Latinici, koja se sinoć bavila ostavštinom prvog predsjednika Franje Tuđmana, zatražili su i Franjo Arapović (HDZ) i Frano Piplović (DC).

S druge strane, Damir Kajin (IDS) smatra da Sabor, zbog svog digniteta ne bi na taj način trebao raspravljati.

Slobodu i neovisnost televizije dužni ste čuvati i vi i Galić, rekao je kolegama.

Sabor će danas raspraviti Izvješće o radu Vijeća i Ravnateljstva HRT-a o provedbi programskih načela i obveza, te o poslovanju HRT-a za 2004. godinu, s Izvješćem neovisne revizije o obavljenoj reviziji Financijskih izvještaja za 2004.

Šeks:"Latinica" je bila blasfemična krivotvorina hrvatske povijesti

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas, u nastavku saborskog zasjedanja, kako je jučerašnja emisija HTVa, "Latinica" bila blasfemična krivotvorina hrvatske povijesti, te najavio da će se Sabor o toj emisiji očitovati zaključcima.

"Ta je emisija bila očigledno tendenciozna, protivna svim uzusima novinarske profesije, kakva je bila i ona zbog koje je smijenjen Tihomir Ladišić, a u kojoj se tendenciozno htjelo reći da su Hrvati s četničkim postrojbama napadali Sarajevo", rekao je Šeks.

Naglasio je kako Hrvatski sabor, kao najviše zakonodavno tijelo, mora o tome progovoriti, jer nije riječ o utjecaju na slobodu medija.

"Nije sloboda medija kad se na bezobrazan i degutantan način plasiraju povijesne krivotvorine", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Raspravu o jučerašnjoj emisiji "Latinica" potaknuo je zahtjev zastupnika Peje Trgovčevića (HSP) da se glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić očituje o jučerašnjoj emisiji na temu "Tuđmanova ostavština", a u kojoj je, kaže Trgovčević, "prvi hrvatski predsjednik, ali i čitav hrvatski narod prikazan kao jedan od najvećih zločinaca, čime se htjelo dokazati da je hrvatska država stvorena na zločinu".

Da je ta emisija odrađena neprofesionalno ocijenio je i ravnatelj Mirko Galić, koji je najavio da će se sva nadležna HRT-ova tijela očitovati o tome.

"Na HTV-u imamo pravilo da se o svemu može govoriti otvoreno, ali ne i površno, pristrano, jednostrano i tendenciozno, a svega toga je sinoć bilo", kazao je Galić.

Požalio se i da je ambijent u kojem HTV radi takav da se svaka urednička ili intervencija iz Ravnateljstva tumači kao cenzura i pokušaj gušenja medijskih sloboda.

"No, u ovom slučaju nema izbora, sva tijela, u skladu sa zakonskim ovlastima, moraju donijeti odgovarajuće odluke, jer neprofesionalnost ne smije proći", zaključio je ravnatelj Galić, koji je na saborsku sjednicu došao zbog rasprave o izvješćima o radu HRT-a, o kojima danas raspravlja saborski plenum.

HVIDR-a prosvjeduje i od nadležnih zahtijeva sankcioniranje odgovornih za "Latinicu"

Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je danas ogorčenje i zgražanje jučerašnjom emisijom "Latinica" pod nazivom "Tuđmanova ostavština" i od nadležnih državnih tijela zatražila da se sankcionira "neprofesionalnost i jednostranost urednika emisije Denisa Latina i ostalih odgovornih".

"U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata ističemo svoje ogorčenje i zgražanja jučerašnjom emisijom Latinica pod nazivom Tuđmanova ostavština u kojoj je prvi hrvatski predsjednik i cijeli hrvatski narod prikazan kao jedan od najvećih zločinaca, jer se očito izborom gostiju i načinom vođenja emisije nastojala dokazati teza da je hrvatska država nastala na zločinu", navodi HVIDR-a u priopćenju.

Dodaju kako su "zapanjeni količinom izgovorenih laži i tendencioznih tvrdnji kojima su pojedini gosti kao i prilozi novinara na izrazito grub i neprimjeren način, s očitim govorom mržnje, okarakterizirani svi hrvatski građani, posebice hrvatski branitelji i prvi hrvatski predsjednik, a na kraju i temelji hrvatske opstojnosti i nacionalnog identiteta", što, navode, "predstavlja pokušaj grube krivotvorine hrvatske povijesti".

U priopćenju pitaju, "kako je moguće da se na jednoj javnoj televiziji kakvom se predstavlja HRT koju plaćanjem pretplate financiraju i hrvatski građani, rade takve emisije u kojima urednici predstavljaju male bogove koji nekažnjeno mogu vrijeđati osjećaje hrvatskih građana, posebice otvorenih rana hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata".

Slijedom navedenog, od nadležnih tijela RH zahtijevamo da se žurno sankcionira "ta krajnja neprofesionalnost i jednostranost urednika emisije "Latinica" Denisa Latina, kao i ostalih odgovornih osoba, jer se u ovom slučaju ne može govoriti o nikakvoj demokraciji ili slobodi medija, obzirom da se radi o teškim kršenjima Ustava RH, hrvatskih zakona, posebice Zakona o medijima, kao i Deklaracije o Domovinskom ratu", navodi u priopćenju HVIDR-a.

Protestno pismo zbog "Latinice" na više državnih institucija i HRT-u uputila je i zagrebačka HVIDR-a koja također zahtijeva smjenu Denisa Latina i kažnjavanje kako navode "odgovornih tvoraca tog krajnje neprofesionalnog televizijskog uratka".

Zagrebačka HVIDR-a od nadležnih institucija traži zaštitu ljudskih prava i sloboda za sve građane, zaštitu Domovinskog rata i RH i da nadležna tijela utvrde "stručne i profesionalne propuste te skandalozne emisije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara