sabor: glasovanje prekinuto zbog nedostatka kvoruma

Hrvatski je sabor danas, u večernjim satima, započeo glasovanje o ranije raspravljenim zakonskim prijedlozima, no nakon nešto više od pola sata kvorum se razišao, pa je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odredio desetominutnu stanku kako bi se kvorum ponovno sakupio.

Do stanke, Sabor je prihvatio zakon o sprječavanju pranja novca, koji bi trebao ući u trag financiranju terorizma, trgovini drogom i trgovini ljudima i drugim kriminalnim aktivnostima.

Prihvaćen je i Zakon o elektroničkim medijima, na temelju kojega će se osnovati Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, čijim će se novcem zapošljavati visokoobrazovani stručni kadrovi u elektroničkim medijima na lokalnoj i regionalnoj razini i financirati program vezan uz nacionalne manjine, kulturu, probleme na nerazvijenim područjima, ali ne i proizvodnja zabavnog programa.

Ustanovit će se sedmočlano Vijeće za elektroničke medije, kao samostalna i neovisna pravna osoba, čiji će članovi svoju dužnost obavljati profesionalno.

Zakon će se primjenjivati od 1. rujna, a odbačen je amandman Kluba HDZ-a da se primjena tog zakona odgodi do donošenja zakona o medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zastupnici su prihvatili i Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, koji bi trebao spriječiti monopol.

Za primjenu zakona i sprječavanje monopolnog položaja pojedinih kompanija zadužena je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kojom će ubuduće, umjesto ravnatelja, upravljati petočlano vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja.

Zastupnici su se izjasnili i o dijelu amandmana na Konačni prijedlog zakona o sprječavanju nereda na športskim terenima, no glasovanje je prekinuto, zbog nedostatka kvoruma.

Ne uspije li sakupiti kvorum, Sabor će sjednicu nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o gradnji.

(Hina) ibob dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara