Sabor: HSP predlaže donošenje deklaracije o slobodi govora u Saboru

KLUB zastupnika HSP-a u saborsku je proceduru danas uputio prijedlog Deklaracije o slobodnu izražavanju mišljenja, stajališta i uvjerenja u Hrvatskom saboru.

U obrazloženju prijedloga ističe se da je riječ o pokušaju "načelna određenja granice između poželjna i nepoželjna, ali i dopuštena i zabranjena saborskog govora, koja bi bila osnova za moguće buduće promjene Poslovnika i ponašanje predsjedatelja saborskih sjednica".

Deklaracija bi trebala odrediti granicu između slobode izražavanja, mišljenja i uvjerenja i zlouporabe tih sloboda govorom mržnje, uvredljivim, klevetničkim i nesnošljivim govorom, navodi se u prijedlogu.

Upozorava se da saborske rasprave zbog zastupničkog imuniteta ne podliježu građanskim i kaznenim procesima, pa bi se zastupnici trebali obvezati da će strogo voditi računa o moralnoj ili drugoj šteti koju bi svojim izlaganjem mogli nanijeti konkretnim osobama ili Saboru.

Obvezali bi se i na iznošenje provjerenih podataka, pogotovo kad je riječ o osobama koje trenutačno nisu u Saboru i ne mogu ravnopravno sudjelovati u raspravi i obraniti svoju čast i ugled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U obrazloženju prijedloga upozorava se i da voditelji plenarnih saborskih sjednica, zbog različitih vrijednosnih sustava i stupnja snošljivosti, "rastezljivo" tumače poslovničke odredbe o "omalovažavanju i vrijeđanju predsjedatelja, zastupnika hrvatskog naroda, vjerskih zajednica, nacionalnih manjina, predstavnika stranih država i međunarodnih organizacija".

Deklaracijom bi se, stoga, naglasilo da posebnu odgovornost za promicanje slobode govora u Saboru snose saborski predsjednik i predsjedništvo te vodstva klubova i stranaka koje tvore parlamentarnu većinu.

Osvetništvo, odnosno svođenje računa iz prošlosti na saborskim sjednicama označuje se kao "apsolutno neprihvatljivo".

HSP predlaže i osnivanje posebnog povjerenstva za slobodu izražavanja, koje bi se trebalo brinuti za poštivanje deklaracije.

(Hina) xibob yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara