Sabor i danas bez elektroničkog glasovanja

Sabor i danas bez elektroničkog glasovanja

IAKO je Hrvatski sabor na početku današnjeg zasjedanja odbio prijedlog Kluba zastupnika HSP/HKDU-a da se u Sabornici odustane od elektroničkog glasovanja sve dok se taj novi sustav ne uskladi sa saborskim Poslovnikom, ipak je odlučeno da se danas neće elektronički glasovati .

Saborska većina je dizanjem ruku odbila navedeni prijedlog koji je iznio Miroslav Rožić, ali je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odlučio da se, suprotno najavama, danas ipak neće elektronički glasovati, te pozvao Odbor za Ustav i Poslovnik da po hitnom postupku uskladi sustav elektroničkog glasovanja s Poslovnikom.

Rožić je upozorio da se elektroničko glasovanje u Poslovniku spominje tek kao mogućnost, a ne kao pravilo, kao i da je podložno brojnim zlouporabama koje su se, tvrdi, već događale u parlamentima nekih zemalja.

"Izgleda kao da je Siemens pisao naš Poslovnik", rekao je Rožić, istaknuvši da je u ovom trenutku elektroničko glasovanje protivno saborskoj proceduri.

Stoga je predložio odustajanje od novog sustava glasovanja, koje je, kako je prethodno najavljeno, danas po prvi puta trebalo biti primijenjeno u praksi.

Naime, nakon prošlotjednog, neuspjelog testiranja tog sustava, tijekom vikenda tvrtka Siemens uklonila je uočene tehničke teškoće i u Saboru vjeruju da će sustav danas uspješno startati.

Tomčić je potvrdio da postoji određeni nesklad između Poslovnika i elektroničkog glasovanja, ali da u suštini ne postoje veći problemi koji bi prisilili Sabor na odustajanje od glasovanja po novom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što je saborska većina odbila njegov prijedlog, Rožić je zatražio stanku radi konzultacija, nakon koje je Tomčić ipak odlučio da se danas odustane od elektroničkog glasovanja.

U saborskom dnevnom redu 32. sjednice danas su se po prvi puta našle i zakonski prijedlozi koje treba uskladiti s onima u EU.

Riječ je o devet zakona, među kojima su konačni prijedlozi zakona o zaštiti potrošača, o vinu, o deviznom poslovanju, o azilu, o strancima, o zaštiti prirode, o popisu poljoprivrede, te o zaštiti osobnih podataka, kao i prijedlog zakona o tržišnom natjecanju.

Ti i svi budući zakonski prijedlozi koje treba uskladiti s propisima EU u dnevnom redu nose oznaku P.Z.E. (prijedlog zakona Europa).

Tomčić je pozvao saborska radna tijela i Vladu da intenziviraju svoj rad i rasprave takve zakone, a kako bi se izbjegle izvanredne ljetne saborske sjednice.

"Neću više prihvaćati obrazloženje kakvo sam danas dobio od Vlade da pojedini ministri ne mogu biti prisutni u raspravi o tim zakonima. U suprotnom, preko ljeta imat ćemo izvanredne sjednice, a to u svakom slučaju želimo izbjeći", upozorio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara