Sabor i danas o ubrzanju stečajnih postupaka

Hrvatski sabor i danas raspravlja o izmjenama Stečajnog zakona slijedom kojih bi se ubrzali stečajni postupci i jače zaštitila radnička prava.

Vlada traži da se postupak u kojem se odlučuje o pokretanju stečaja završi za tri mjeseca, drugostupanjski sud žalbu riješi u dva mjeseca, a da se stečajni plan izradi u roku od šest mjeseci.

Zaposlenici bi pak s cjelokupnim potraživanjem ulazili u prvi isplatni red.

Zastupnici saborske većine ta rješenja drže dobrima, oporba iznosi niz primjedbi, protivi se Vladinoj nakani da stečajne upravitelje umjesto predsjednika Visokog trgovačkog suda imenuje ministar pravosuđa, strahujući da će na taj način politika dominirati u imenovanju stečajnih upravitelja.

Zbog obraćanja Europske komisije Jose Manuela Barrosa, Sabor je redovan rad počeo tek u podne i to prosvjedom Ive Lončara (NZ) zbog, kako je rekao, jutrošnje organizirane demonstracije primitivizma i vrijeđanja zastupnika na najgori način.

Naveo je da je na vrijeme stigao pred Sabor vlastitim automobilom, ali ga je saborska straža uputila na obližnji Tuškanac uz obećanje da će do Sabora biti prevezen drugim automobilom.

S kolegom Topićem čekao sam tamo povrijeđen i ponižen, pa kako automobila nije bilo krenuli smo (pješke) prema Saboru. Kod zgrade Vlade naišao je automobil iz kojeg su nas pitali 'hoćete li' unutra, prepričao je Lončar, pitajući čelnike Sabora tko je odgovoran.

(Hina) xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara