Sabor: IDS, HSP i Letica protiv izjednačavanja zastupnika i drugih dužnosnika

SABORSKI klubovi IDS-a i HSP-a te nezavisni zastupnik Slaven Letica danas su prozvali Vladu da derogira ulogu Sabora i zastupnika time što po primanjima i statusu želi sa saborskim zastupnicima izjednačiti dužnosnike poput državnih tajnika te članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Damir Kajin (IDS) i Pero Kovačević (HSP) su u raspravi o dopunama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kazali da treba razgraničiti one koji su birani, znači zastupnike, od dužnosnika koji se imenuju.

Uvjereni su da članstvo u DIP-u znači puno manju poslovnu i svaku drugu odgovornost od one zastupničke, da su jedino zastupnici često na meti kritika javnosti zbog, tobože, visokih primanja, pa ih zanima zašto se dužnosnicima u izvršnoj vlasti ne može odrediti i manji koeficijent od zastupničkog.

"Zastupnici se uvijek u javnosti navode kao oni koji imaju visoke plaće, a mjerilo je Vlade da su zastupnici najniži rang po kojemu se određuje status za ostale dužnosnike", kazao je Kovačević.

Kajin kaže da Vlada pokazuje kako joj je Sabor "zadnja rupa na svirali", da ponižava parlament i time želi otupiti oštricu kritika na svoj račun.

Ocijenio je da je DIP "umjetna, izmišljena institucija" čiji članovi, budući da će u osmogodišnjem mandatu nadzirati ne više od pet izbora, neće imati posla više od šest mjeseci.

I Letica drži da zastupnici, po umnom i drugom radu, obnašaju odgovorniju dužnost od ostalih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dati čovjeku koji će imati jednu od najugodnijih dužnosti u državi (predsjednik DIP-a) koeficijent 6,42 znači poniziti suce Vrhovnog suda, pučkog pravobranitelja, šeficu državne revizije", kazao je.

Kajin je prigovorio kandidaturi suca Vrhovnog suda Ranka Marjana za predsjednika DIP-a, rekavši da je Marjan prije 1990-ih vodio političke procese.

U Marjanovu obranu stali su SDP-ovci, prije svih Ivo Josipović koji je kazao da je Marjan častan i kvalificiran sudac.

Dopunama spomenutog zakona predlaže se da se dužnosnicima smatraju i predsjednik, potpredsjednik te članovi DIP-a. Njima se određuju i koeficijenti za izračun plaća, pa bi predsjednik DIP-a imao plaću predsjednika saborskih odbora, potpredsjednik kao potpredsjednici odbora, a članovi DIP-a kao zastupnici.

Dio oporbenih klubova prigovorio je odredbi po kojoj bi oko 70 državnih dužnosnika postali službenici, jer se time, kažu, budućoj vlasti vežu ruke da smjenjuje ljude koje je dovela bivša vladajuća garnitura.

Prigovore je odbacio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, poručivši da nova vlast može raspisati natječaje za službenička mjesta te tako odabirati koga želi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara