Sabor imenovao šest od sedam članova Povjerenstva za sukob interesa

Hrvatski je sabor večeras, na samom kraju 3. sjednice, imenovao šest od sedam članova povjerenstva koje će se brinuti jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa.

Imenovani su Marija Bajt (HDZ) i Đurđa Adlešić (HSLS), iz oporbe Antun Kapraljević (HNS), a kao vanjski članovi Željko Horvatić, Davor Derenčinović i Petar Marija Radelj.

Mandat vanjskih članova je sedam godina, a zastupnici će u povjerenstvu biti do kraja mandata.

Za predložene su glasovala 84 zastupnika (HDZ, HSLS, DC, HNS, HSU, Ivo Lončar i dva zastupnika manjina), protiv je bio jedan (Furio Radin), a suzdržana tri zastupnika SDSS-a. Ostali oporbeni zastupnici za glasovanja su napustili vijećnicu.

Oporba je i večeras predbacila HDZ-u da se, "mimo dobrih običaja i parlamentarne prakse", oglušio o prijedlog pet oporbenih, ali i dva kluba iz parlamentarne većine, da se u povjerenstvo imenuje Tonči Tadić (HSP), inicijator zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Dio oporbe prozvao je, pak, HNS da je HDZ-u omogućio da, mimo želje najvećeg dijela oporbe, sam izabere oporbenjaka u povjerenstvu.

Dragutin Lesar (HNS) uzvratio je kolegama da su kod podjele oporbenih mjesta u odborima više puta mijenjali kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mjesta potpredsjednika Sabora podijeljena su na temelju proste matematike, mjesta u odborima na temelju bodovnih lista, a kao kriterij za ulazak u povjerenstvo na koncu se pojavilo iskustvo i zvučnost imena", podsjetio ih je Lesar.

Lesar ustrajava da HNS-u, kao trećoj parlamentarnoj stranci i drugoj oporbenoj, pripada mjesto u povjerenstvu.

Predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić odbija prozivke da HDZ odstupa od parlamentarne prakse te podsjeća da je većina u prošlom sazivu Sabora odbijala HDZ-ove kandidate za mjesta u važnim odborima.

S tim se suglasio Slaven Letica (NZ), koji uzrok takvim pojavama vidi u "istraumatiziranosti zastupnika".

"Djeca koju su tukli očevi najčešće i sama tuku svoju djecu", rekao je Letica, pozivajući HDZ da prekine takvu praksu i za člana povjerenstva izabere Tadića.

Treća sjednica Sabora trajala je od 27. do 30. siječnja.

(Hina) ibob mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara