Sabor: Javne vatrogasne postrojbe ponovno se financiraju iz proračuna

HRVATSKI sabor danas je većinom glasova donio izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave pa će se plaće i materijalni troškovi pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi ponovno financirati iz državnog proračuna.

Predložene izmjene poništavaju lanjsku odluku da se javne vatrogasne postrojbe, umjesto iz državnog, financiraju iz općinskih, gradskih i županijskih proračuna jer se takvo rješenje na terenu pokazalo neprovedivim pošto dio gradova i općina nije mogao plaćati vatrogasce.

Javne vatrogasne postrojbe će se sada, jer zakonske izmjene stupaju na snagu retroaktivno od 1. rujna, uz dosadašnji jedan posto od poreza na dohodak financirati i tako što će razliku do potrebnih sredstava dobivati preko Fonda za poravnanje, odnosno iz proračuna.

Većinom glasova prihvaćene su i izmjene Zakona o stočarstvu, po kojima će programe uzgoja stoke, uključujući i osjemenjivanje, moći obavljati ovlaštene udruge i središnji stočarski savez, a ne samo, kao što je bilo do sada, djelatnici Hrvatskog stočarsko-selekcijskog centra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodi se i mogućnost pravnim i fizičkim osobama da obavljaju umjetno osjemenjivanje, koje su do sada radili samo veterinari.

Predviđena je i zabrana tzv. pašarenja, koja će onemogućiti upadanje stoke u tuđe posjede bez dozvole. Za takav nedozvoljeni upad vlasnici stoke plaćat će novčanu kaznu.

Zbog rasprave o Vladinu izvješću o državnoj zaduženosti glasovanje o ostalim najavljenim točkama, među kojima i o, kako je najavljeno, predloženom zakonu o sprječavanju sukoba interesa, odgođeno je za poslijepodne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara