Sabor: Jednoglasna podrška izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

VLADIN konačni prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima se omogućuje zaposlenima s nepunim radnim vremenom stjecanje prava na mirovinu ako su proveli 15 godina kao osiguranici u mirovinskom osiguranju, dobio je danas u Saboru podršku svih parlamentarnih klubova.

Do sada se zaposlenima s nepunim radnim vremenom staž osiguranja preračunavao na puno radno vrijeme od 40 sati tjedno, pri čemu u pravilu nisu mogli steći ni minimalne uvjete staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Klubovi su u raspravi pozdravili predložene izmjene, ističući da će uvelike poboljšati položaj umirovljenika.

Snježana Biga Friganović (Klub SDP-a) napomenula je da se izmjene trebaju uskladiti sa Zakonom o radu, te predložila da se predviđeni rok stupanja na snagu ovih izmjena, 1. srpnja, promijeni amandmanom.

Damir Kajin (Klub IDS-a) upozorio je da se unatoč poboljšanju gospodarskog položaja Hrvatske ne poboljšava položaj umirovljenika, jer im se mirovine ne približavaju prosječnoj plaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetio je i na, kako je rekao, poražavajuću demografsku sliku Hrvatske, gdje je odnos 1,37 zaposlenih na jednog umirovljenika. I da u potpunosti riješimo problem nezaposlenosti imat ćemo 1,6 radnika na jednog umirovljenika, rekao je.

Izmjenama zakona zaposlenici s nepunim radnim vremenom pravo na mirovinu moći će ostvariti kad ispune uvjete godina života i vremena provedenog u mirovinskom osiguranju, a visina mirovine ovisit će o ostvarenoj plaći i mirovinskom stažu.

Osim toga, osiguranicima kojima se od 16. srpnja 1999. staž osiguranja više ne računa s povećanim trajanjem otvara se mogućnost korištenja stečenog prava (snižavanja dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu) i nakon 31. prosinca ove godine na temelju tog ostvarenog povećanog staža.

Inače, pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 65 godina života (muškarac), odnosno 60 godina (žena) i 15 godina mirovinskog staža.

Vlada procjenjuje da bi izdaci za isplatu tih mirovina u ovoj godini iznosili najviše 500 tisuća kuna mjesečno, odnosno ukupno tri milijuna kuna za cijelu godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara