Sabor: klubovi podržali imenovanje članova Vijeća za nadzor tajnih službi

Parlamentarni klubovi danas su u Saboru podržali predloženu odluku o imenovanju sedam članova Vijeća za nadzor sigurnosnih službi, a primjedbe na predloženi sastav Vijeća imao je samo Klub Libre. L

Po mišljenju Joze Radoša (Klub Libre), samo dva od sedam predloženih članova Vijeća ispunjavaju sve uvjete za učinkoviti nadzor sigurnosnih službi, dok ostali, tvrdi, nemaju nikakvog profesionalnog iskustva ni teorijskog uvida u to područje.

"Zato i nemaju baš neke šanse razumjeti što se događa u sigurnosnom sustavu i mogu postati žrtve nejasnih odnosa koji tamo vladaju", upozorio je.

Radoš je posebno prigovorio tome da se za člana Vijeća, kao HDZ-ov kandidat, imenuje odvjetnik i bivši šef HIS-a Miroslav Šeparović, koji, kako smatra, može doći u sukob interesa zbog mogućnosti utjecaja da u javnost ne izađe nešto iz razdoblja kada je on sudjelovao u radu tajnih službi, a što bi se trebalo doznati.

Smatra i da bi svi članovi Vijeća trebali biti neovisni stručnjaci, a ne da njihovo imenovanje, kako tvrdi, ovisi o političkoj trgovini između stranaka.

Na te je tvrdnje uzvratio predsjednik Odbora za unutarnju politiku Ante Markov, rekavši da kod izbora članova Vijeća nije bilo nikakve političke trgovine, već samo konzultacija kako bi sastav Vijeća bio što kvalitetniji.

Na Radošev prigovor o izboru Šeparovića reagirao je Ivan Jarnjak (Klub HDZ-a), neprihvatljivim ocijenivši stav da su tajne službe radile samo negativne stvari.

Vijeće treba imenovati, iako se to čini tek nakon godinu i pol dana od donošenja zakona i iako nije potpuno jasno kakav će nadzor to Vijeće provoditi, kao što nije jasno ni na koji će način parlament nadzirati rad tajnih službi, rekao je Jarnjak.

Damir Kajin (Klub IDS-a) kazao je da, za razliku od vremena HDZ-ove vladavine, u obavještajnom sustavu više nema skandala, "osim onoga oko prisluškivanja francuskih diplomata i 'buba' u Saboru u čije postojanje nitko baš i ne vjeruje".

To je razdoblje za nama, a kakvo je bilo, govori i podatak da je 1999. prisluškivano i praćeno oko 1.900 osoba, a od promjene vlasti na ovamo tek njih oko 170, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara