Sabor: Klubovi podržali izmjene Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

VEĆINA saborskih klubova podržala je danas Vladinu nakanu da kroz izmjene Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata smanji razlike u pravima invalida rata, kako onih iz NOB-a, tako i iz Domovinskog rata.

Klubovi zastupnika su se suglasili da treba poboljšati materijalni položaj najugroženijih skupina, konkretno udovica i djece boraca NOB-a.

Uz sadašnje pravo na opskrbninu borcima koji su stupili u rat prije 9. rujna 1943. i bili u njemu do 15. svibnja 1945. to pravo po predloženim izmjenama imale bi i udovice koje bi ga ostvarivale nakon smrti supruga sudionika NOB-a.

Bez zamjerki je prošao prijedlog o povećanju obiteljskih invalidnina, koje bi, umjesto sadašnjih 498 kuna, iznosile 831.

Na potrebu smanjivanja razlika između ratnih invalida II. svjetskog i Domovinskog rata posebno je ukazao Damir Kajin (IDS).

Civilizacijski je neprihvatljiva razlika među njima, kaže Kajin. Ne dovodeći u pitanje prava branitelja iz Domovinskog rata, Kajin tvrdi kako vrijeđa činjenica da šest do sedam tisuća boraca NOB-a nemaju ista prava, ili da nisu zadržali stečena.

Korisnika mirovina iz NOB-a danas je između 75 tisuća i 100 tisuća, odgovara Juraj Njavro, čiji Klub HDZ-a nije protiv poboljšanja materijalnog položaja boraca NOB-a, ali ne i za potpuno izjednačavanje njihovih s pravima branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino su hrvatski branitelji uspjeli ono što nitko nije stoljećima, stvoriti suverenu i samostalnu hrvatsku državu, i ljudski je moralno da imaju posebno mjesto i prava", istaknuo je.

Većina klubova zastupnika suglasila se s prijedlogom da se ratnim-vojnim invalidom smatraju i pripadnici hrvatskih oružanih snaga i policije koji bi stradali za služenja u mirovnim misijama UN-a.

Pojedini klubovi, među kojima i HSLS-ov, upozorili su da kod planiranja novih prava treba voditi računa o potrebnim novcima.

Do sada su se ovakvi zakoni uvijek popikli na novcu, upozorila je Dorica Nikolić.

Raspravu o predloženim zakonskim izmjenama Sabor će nastaviti poslijepodne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara