Sabor: klubovi podržali zakon o pravu na pristup informacijama

Većina parlamentarnih klubova danas je u saborskoj raspravi podržala vladin predloženi zakon o pravu na pristup informacija, ali se oporba usprotivila njegovu donošenju po hitnom postupku.

Oporbeni klubovi Vladi su prigovorili da zakon predlaže u zadnji čas, u predizborne svrhe, kritizirajući aktualnu vlast da se, unatoč obećanjima nakon prošlih izbora, nije obračunala s korupcijom u državnoj upravi.

"Na početku ove koalicijske vlasti govorilo se o potrebi obračuna s korupcijom, ali ona se proširila i ima je više nego na početku mandata", rekao je Želimir Janjić (Klub HSLS-a).

Vladu je optužio za netransparentnost i neotvorenost prema javnosti, napominjući da, unatoč učestalim zahtjevima, nije javnosti iznijela ugovore o prodaji HT-a i INA-e.

Sramota je, kaže Janjić, da je Hrvatska jedna od posljednjih tranzicijskih zemalja koje nisu donijele zakon o pravu na pristup informacijama, da drži 59. mjesto na listi od 130 zemalja s visokom razinom korupcije.

Slično misli i Ljerka Mintas-Hodak (Klub HIP-a), koja smatra kako je vlast brojnim primjerima pokazala kako nije spremna za transparentno i otvoreno djelovanje.

Da Vlada ne poštuje propise koji reguliraju obveze informiranja javnosti, posebno Sabora, smatra i Ivan Jarnjak (Klub HDZ-a), istaknuvši da ni nakon pola godine nije odgovorila na njegov upit o nabavi vatrogasnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na optužbe oporbe uzvratila je Dorotea Pešić-Bukovac (Klub IDS-a), ocijenivši da je pravo na informaciju veliki iskorak ka demokratizaciji društva, "bez obzira što na putu stoji HDZ-ova pravna ostavština koju treba što prije pospremiti u povijest".

Govoreći o razlikama svog i zakonskog prijedloga Vlade, Jozo Radoš (Klub Libre) rekao je da vladin prijedlog ne sadržava obvezu da tijela državne uprave informiraju zainteresirane osobe o javnim natječajima i dostave im sve za to područje vezane informacije.

"U segmentu javnih nabava događaju se problematične stvari koje nekada upućuju i na korupciju", upozorio je Radoš i najavio amandman kojim će insistirati na uvođenju te obveze.

Zauzet će se, rekao je, i za odgovornost državnih tijela koja ne dostave zatraženu informaciju, ako ona ne bude točna ili pravodobna, kao i da se u zakonu jasno predvide tehnička ograničenja u pristupu informacijama.

Zastupnici su o Librinom prijedlogu zakona koji je u prvom saborskom čitanju i vladinom koji je u hitnoj saborskoj proceduri proveli objedinjenu raspravu.

Bez rasprave Sabor je 'odradio' konačni prijedlog dopune Zakona o zaštiti osobnih podataka.

(Hina) tr/daju sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara