Sabor: Klubovi podržali Zakon o ravnopravnosti spolova

VLADIN konačni tekst zakona o ravnopravnosti spolova danas su u Saboru podržali svi parlamentarni klubovi, iako se HDZ i HSP/HKDU protive njegovu donošenju u hitnom postupku, te predlažu čak tri saborska čitanja.

Klubovi su podržali temeljnu ideju zakona da se stvore uvjeti za ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca u strukturi zaposlenih, te u političkom i javnom životu, kao i zabranu spolne diskriminacije.

U raspravi je upozoreno da je od ukupnog broja nezaposlenih 55 posto žena, da u prosjeku primaju 16 posto manje mirovine od muškaraca, a čak 27 posto manje invalidske mirovine, da im se nejednako vrednuje rad i splaćuje plaća, da je društvo demokratsko samo uz zajamčenu ravnopravnost spolova.

Upozoreno je i na omalovažavanje žena u javnim nastupima istaknutih političara, od saborskih zastupnika do članova Vlade.

Podupirući načelno ideju predloženog zakona, Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) upozorila je na brojne nedorečenosti u tekstu, koje bi, kaže, mogle biti prepreka u provođenju zakona.

Upozorila je na nejasnoće u definiciji ravnopravnosti spolova, ističući kako je nelogično da se zakonom propisuje da su "žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života".

Usprotivila se i spominjanju spolne orijentacije, koja će, kaže, biti predmet drugog zakona, koji je također u saborskoj proceduri.

Kosor se protivi i osnivanju ureda za ravnopravnost spolova pri Vladi RH, i podsjeća da Vlada već ima Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, a tom se problematikom bavi i saborski odbor.

Za svaki problem koji ne može riješiti, Vlada osniva urede, zavode, povjerenstva i direkcije s vrlo malim učincima, koje troše novac poreznih obveznika, ustvrdila je Kosor.

Protiv Vladina ureda izjasnila se i Milanka Opačić (Klub SDP-a), najavivši da će amandmanom tražiti osnivanje instituta pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao samostalnog i neovisnog tijela, što su podržali i još neki klubovi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebna nam je osoba koja će se brinuti za provedbu zakona u praksi. Ako ne možemo dobiti ministricu za ravnopravnost spolova, onda moramo imati pravobraniteljicu, istaknula je.

Govoreći o neravnopravnoj zastupljenosti žena u poslovnom odnosu, politici, obrazovanju, gospodarstvu, Opačić je kazala da žene koje dobiju šansu za školovanje tu šansu u prosjeku bolje ostvaruju nego muškarci, te zatražila hitno izbacivanje spolnih stereotipa iz školskih udžbenika.

Podupirući predloženi zakon, Damir Kajin (Klub IDS-a) je pak upozorio da je u ovom trenutku za Hrvatsku bitnije riješiti pitanje radnika u Viktoru Lencu od rasprave o ravnopravnosti spolova.

U Hrvatskoj je danas pitanje ravnopravnosti spolova vezano uz to hoće li radnici Lenca dobiti plaću. Neravnopravnost se neće otkloniti propisima koji će omogućiti jednaku zastupljenost u državnim i lokalnim tijelima, a položaj žena dodatno će se pogoršavati s ulaskom stranog kapitala, upozorio je Kajin.

Željko Glavan (Klub HSLS) smatra da je materijalna samostalnost i

neovisnost glavni uvjet za ravnopravnost spolova, kao i funkcioniranje pravne države u sprječavanju spolne diskriminacije.

Marijana Petir (Klub HSS-a) upozorila je da je vlasništvo nad nekretninama uglavnom u rukama muškaraca, zbog čega su žene, tvrdi, ograničene kod podizanja kredita za pokretanje vlastitog posla.

Anto Kovačević (Klub HSP/HKDU), zapamćen po uvredi HNS-ovoj čelnici Vesni Pusić da "nije stvorena za mudraca nego za madraca", na što su u današnjoj raspravi podsjetile brojne zastupnice, usprotivio se donošenju zakona po hitnom postupku, ocjenjujući da u Hrvatskoj prioritet imaju gospodarske teme, a ne ravnopravnost spolova.

Upozorio je i na neprimjenjivost odredbe kojom se zabranjuje prikazivanje ljudskog tijela na omalovažavajući način, naglašavajući da je nemoguće razlučiti što je omalovažavajuće, a da se pritom ne zadire u područje umjetničkih sloboda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara