Sabor: Klubovi u petak o saborskim odborima

ČELNICI svih zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru u petak bi, na zajedničkoj koordinaciji, trebali dogovoriti sastav 20ak saborskih radnih tijela i tako osigurati sve uvjete za normalan rad prve ovogodišnje sjednice Sabora sazvane od 27. do 30. siječnja.

Budući da se saborska oporba još nije uspjela dogovoriti kako će raspodijeliti mjesta u 13 radnih tijela koliko joj je pripalo to neće biti lak posao.

Naime, čelnici SDP-a, HSS-a i HNS-a u dva su navrata, više sati, pokušavali naći rješenje koje bi zadovoljilo sve tri stranke, no do danas u tome nisu uspjeli, doznaje se u jednoj od tih stranaka.

Oporbeni HSP nije konzultirao ni vladajući HDZ, ni oporba, kaže HSP-ov predsjednik Anto Đapić koji drži da bi podjelu čelnih mjesta u oporbenoj kvoti odbora trebalo vezati uz izbor petog potpredsjednika Sabora i primjeniti formulu 1:1:2 odnosno 3:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konkretno, stranka, čijeg kandidata Sabor izabere za petog potpredsjednika dobila bi još jedno predsjedničko i dva potpredsjednička mjesta u odborima, dok bi stranki čiji kandidat ne prođe, pripala tri predsjednička i jedno odnosno dva potpredsjednička mjesta - ovisno o značaju odbora, tumači Đapić.

Kod vezivanja, bi uz HSP i HSS, na umu trebalo imati i HNS koji već ima potpredsjedničko mjesto u Saboru, napominje Đapić.

HDZ-ovi dužnosnici još su prošli tjedan istaknuli da su riješili kadrovsku križaljku za svih 11 odbora koliko ih je HDZ-u pripalo.

Od ukupno 25 odbora HDZ-ovci će voditi 11, oporba 13, a Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, po uhodanoj će praksi, voditi netko od manjinskih zastupnika.

Sjednica koordinacije klubova zastupnika zatvorena je za javnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara