Sabor: Libra, IDS i HDZ podržali ukidanje pristojbe za pograničnu propusnicu

Raspravom o prijedlogu Kluba HBa da se izmjenama Zakona o upravnim pristojbama ukine pristojba za pogranične propusnice pri prelasku granice Sabor je zaključio prijepodnevni dio sjednice, a nakon stanke nastavit će rad raspravom o Vladinom prijedlogu zakona o elektroničkim medijima.

U raspravi o HB-ovu prijedlogu u prvom čitanju sudjelovali su samo klubovi Libre, IDS-a i HDZ-a, koji su podržali nakanu za ukidanjem pogranične pristojbe u visini od 120 kuna, jer ju smatraju preskupom za ionako siromašno stanovništvo uz granicu.

U ime predlagatelja, HB-ov zastupnik Krunoslav Gašparić ukazao je da je pogranična propusnica u Sloveniji čak tri puta jeftinija od Hrvatske, jer se na nju ne plaća upravna pristojba.

"Za propusnicu su potrebne dvije fotografije za 70 kuna i pristojba od 120 kuna, a u Sloveniji propusnica košta 75 kuna", upozorio je.

Posebno se osvrnuo na stanovnike u Zagorju uz granicu sa Slovenijom, koji, kaže, imaju primanja niža od hrvatskog prosjeka pa im troškovi za pograničnu propusnicu predstavljaju još jedan udar na ionako loš 'budžet'.

Vladi je zamjerio što je odbila HB-ov prijedlog, pravdajući se da u pripremi ima svoj zakonski prijedlog koji bi riješio to pitanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan stav u raspravi su iznijeli i zastupnici Libre, IDS-a i HDZ-a, zalažući se da Sabor u prvom čitanju prihvati HB-ov prijedlog, a Vlada bi do drugog čitanja imala dosta vremena da uputi u Sabor cjeloviti zakonski prijedlog.

"Hrvatski proračun neće živjeti od 120 kuna koliko košta propusnica", rekao je Ivo Škrabalo (Klub Libre), te upitao zašto je upravne pristojbe oslobođena osobna iskaznica, a ne i pogranična propusnica.

Valter Drandić (Klub IDS-a) pozvao je zastupnike da prihvate HB-ov prijedlog i tako potaknu Vladu da sveobuhvatnom razvojnom strategijom pomogne stanovništvu uz granicu i spriječi njegovo iseljavanje.

Poticanje razvoja pograničnih područja u Klubu HDZ-a smatraju najboljim osiguranjem državne granice.

"Iz državnog proračuna posebno potičemo pogranična područja, a s druge strane za ista područja dajemo pristojbe koje tamošnje ljude destimuliraju za život uz granicu", upozorio je Ivan Jarnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara