Sabor: Na jednog umirovljenika u Hrvatskoj dolazi 1,37 zaposlenih

NA JEDNOG umirovljenika u Hrvatskoj dolazi 1,37 zaposlenih koji plaćaju doprinose u mirovinsko osiguranje, rekao je u Hrvatskom saboru ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Srećko Vuković.

Podnoseći godišnje Izvješće za 2002., Vuković je istaknuo da su mirovine prošle godine nominalno povišene 4,22 a realno 2,28 posto. Dodao je da je prosječna mirovina (s dodatkom od sto kuna i šest posto) oko 1700 kuna, a prosječna starosna mirovina s punim stažem viša od 2500 kuna.

Troškovi mirovinskog sustava 2002. bili su 13,45 posto BDP-a, što je pokazatelj, istaknuo je Vuković, velikog naprezanja gospodarskog sustava i države da podmire potrebe mirovinskog sustava.

Drugi mirovinski stup, uveden prošle godine, u kojem sudjeluje oko milijun korisnika, pridonosi većoj financijskoj disciplini, što je poboljšalo naplatu i u prvom stupu, ocijenio je Vuković.

Izvješće HZMO-a poduprli su klubovi vladajuće koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ime Kluba HSS-a Ljubica je Lalić podsjetila da je omjer umirovljenika i zaposlenika 1990. bio 1:3, što znači da se omjer smanjio za 2,2 puta od tada do danas, a gotovo trostruko u zadnjih dvadeset godina. Istaknula je da je danas gotovo izjednačen broj umirovljenika i zaposlenika i da se iz proračuna ne može izdvojiti dostatno novca za umirovljenike, čije mirovine, ocijenila je, ne dostaju za dostojan život.

Lalić je naglasila da je sadašnji saborski sastav donio zakon o povišenju mirovina, čime se položaj umirovljenika ipak poboljšao, ali nedostatno jer "mirovine mogu rasti onoliko koliko to može podnijeti gospodarstvo".

Snježana Biga-Friganović (Klub SDP) također je ocijenila da je glede mirovina koalicijska vlast mnogo učinila, ali da stanje ne zadovoljava.

SDP je pozitivnim ocijenio što je zadržan dodatak na mirovine od sto kuna i šest posto.

Izvješće je podupro i Klub Libre. Od oporbe HSLS je bio suzdržan, a HDZ je ocijenio da Izvješće ne može prihvatiti jer mnoga pitanja nisu riješena.

Marija Bajt je u ime Kluba HDZ-a naglasila da su na mirovinska pitanja nepovoljno utjecala umirovljenja u MORH-u, MUP-u te mnogi stečajevi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara