Sabor nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o parničnom postupku

HRVATSKI sabor danas je rad nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku u prvom čitanju, kojemu je cilj brže i učinkovitije suđenje u građanskim postupcima.

Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović kazala je da su izmjene predložene u okviru zacrtane reforme pravosuđa, usklađivanja hrvatskog pravosudnog sustava s međunarodnim pravnim standardima, a sve u cilju ubrzanja i učinkovitijeg postupanja.

Ministrica je istaknula da je postojeće građansko sudovanje u velikoj mjeri opterećeno zastarjelom strukturom postupanja, zbog čega nije u mogućnosti djelovorno zaštititi društvene i individualne interese u građanskim parnicama.

Ustvrdila je da predložene izmjene omogućavaju sucu lako prepoznavanje i sankcioniranje procesnih zlouporaba, a osobit značaj pridaje promijenjenoj ulozi suca u parničnom postupku koji bi ubuduće sudio samo na temelju dokaza i činjenica koje podnesu stranke u postupku. Odnosno, sudac po službenoj dužnosti više ne bi bi bio zadužen za prikupljanje dokaza.

´Istina je ono što stranke dokažu potkrijepljenim dokazima u postupku´, naglasila je ministrica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama se predlaže ukidanje porote u prvostupanjskom postupku, veće ovlasti suca u kažnjavanju stranaka koje zloupotrebljavaju procesna prava, kao i izjednačavanje prava stranaka u postupku u kojemu više ni džava nije privilegirana.

Uvodi se i zabrana predlaganja novih dokaza u tijeku žalbenog postupka, jer, tvrdi ministrica pravosuđa, takvi dokazi često nisu bili u službi traženja materijalne istine već odugovlačenja postupka.

Uvela bi se i nova pravila dostave sudskih pismena tako što bi se omogućilo privatnim tvrtkama koje se bave poštanskom dostavom da obavljaju taj posao za sud.

U tijeku je rasprava po klubovima o predloženim izmjenama Zakona o parničnom postupku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara