Sabor nastavio rad raspravom o zakonskom prijedlogu o popisu poljoprivrede

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora popodnevni su dio zasjedanja nastavili raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o popisu poljoprivrede kojim bi se popisale sve poljoprivredne površine u Hrvatskoj, a to bi porezni obveznici platili 125 milijuna kuna.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marijan Gredelj rekao je da će se popisom dobiti podaci o površini i vrsti zemljišnih posjeda i poljoprivrednim kulturama.

Popis bi obavljalo oko 20 tisuća ljudi.

Dio novca osigurala bi ministarstva financija i poljoprivrede i šumarstva (60 milijuna kuna), dok bi preostali dio trebao biti osiguran u državnom proračunu za iduću godinu.

Marko Baričević (HSLS) podržao je donošenje zakona, jer ga smatra dobro pripremljenim i vrlo potrebnim. "Nakon popisa ćemo znati koliko čega imamo, jer se sadašnji podaci uvelike razlikuju", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Kolar (HSS) drži kako je poljoprivredni popis prioritetan kako bismo znali naznake za budućnost i kako bismo poljoprivrednu proizvodnju podigli na višu razinu.

Drago Krpina (HDZ) zatražio je odgodu donošenja predloženog zakona jer smatra da nisu stvoreni preduvjeti za njegovu provedbu. Navodeći da bi se popis trebao provesti od 1. do 15. lipnja ove godine rekao je da poljoprivrednici tada imaju vrlo mnogo posla, a tada se očekuje i dolazak Sv. Oca u Hrvatskoj i predložio da se eventualno provede u siječnju iduće godine. Smatra da se popisom neće doći do spektakularnih rezultata koji do sada već nisu poznati.

Usporedbe radi naveo je i da se za provedbu popisa planira utrošiti 125 milijuna kuna, a da je za naknadu šteta u poljoprivredi planirano samo 28 milijuna kuna.

Tonči Tadić (HSP) i Đuro Njavro (DC) upitali su zašto poljoprivredni popis nije proveden kad i popis stanovništva, prije dvije godine pa se ne bi bespotrebno trošio novac poreznih obveznika.

Sabornici će rad nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o vinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara