Sabor nastavio rad raspravom o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji

HRVATSKI sabor danas je 29. sjednicu nastavio raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim se propisuju mjere zaštite obitelji od nasilnika, te kazneno i prekršajno kažnjavanje zlostavljača.

Zbog nedostatka kvoruma Sabor jutros nije glasovao o jučer raspravljenim točkama.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izvijestila je da je osnovni cilj zakonskog prijedloga potpuna zaštita članova obitelji od nasilnika, prevencija nasilja i usklađivanje hrvatskog s međunarodnim zakonodavstvom.

Stoga je predloženo da se nasilnici kazne novčanom ili kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Najveća vrijednost zakona, tvrdi ministrica, je propisivanje zaštitnih mjera od nasilja, među kojima je obveza psihološkog liječenja nasilnika, zabrana približavanja žrtvi, udaljavanje iz kuće, zabrana uznemiravanja, te mjere za sigurnost osobe koja je izložena nasilju.

Vladin prijedlog usko je povezan sa Zakonom o prekršajima i propisuje postupak od podnošenja prekršajne prijave policiji protiv nasilnika, zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred prekršajnim sudom, kao i sam postupak i sankcioniranje nasilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica pravosuđa kazala je da policija može nasilnika uhvaćenog ´na djelu´ zadržati najviše 12 sati, dok prekršajni sudac može na temelju prekršajne prijave bez odgode pokrenuti postupak, te produljiti zadržavanje nasilnika do osam, ili iznimno 15 dana.

Istaknula je da se navedenim mjerama nastoje preventivno spriječiti teži oblici nasilja koji podliježu kaznenom zakonodavstvu.

´Osnovna nakana Vlade kod donošenja ovoga zakonskog prijedloga bila je staviti obitelj pod posebnu zaštitu jer je osnovni uzrok nasilja u obitelji neravnoteža moći i neravnopravnost spolova´, zaključila je Antičević Marinović.

U tijeku je rasprava po klubovima o predloženom zakonu u prvom čitanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara