Sabor nastavio raspravu o izmjenama Kaznenog zakona

STRANAČKI klubovi u Hrvatskom saboru i u poslijepodnevnom su dijelu rasprave o izmjenama Kaznenog zakona upozorili na brojne nedorečenosti i nepreciznosti u predloženom zakonskom tekstu.

U raspravi je posebno upozoreno na nepreciznosti u odredbi po kojoj bi se posjedovanje malih količina droge za vlastite potrebe tretiralo kao prekršaj.

Tibor Santo je, u ime Kluba LS-a, ocijenio da bi zakonom trebalo precizno utvrditi o kojim se količinama droge radi, te da bi prekršajno trebalo kažnjavati isključivo posjedovanje lakih droga.

Zastupnici su pozdravili uvođenje kaznene odgovornosti sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za nepoštivanje Zakona o kaznenom postupku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je da je kazneni progon moguć i prema dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti, te da upravo sudbena vlast ima najvišu razinu odgovornosti.

Darko Šantić (HNS) usprotivio se ukidanju nekoliko kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, upozoravajući da bi se time procesuiranje gospodarskog kriminala usporilo, budući da se na temelju tih djela vode brojni postupci, a mnogi su i u pripremi.

Zbog brojnih nedorečenosti, Šantić je predložio da se zakonski tekst proslijedi u treće čitanje, naglašavajući da bi reforma kaznenog zakonodavstva trebala biti temeljita i precizna.

Sjednica je nastavljena pojedinačnom raspravom o predloženim zakonskim izmjenama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara