Sabor o financiranju javnih vatrogasnih postrojbi

Sabor o financiranju javnih vatrogasnih postrojbi

SVI KLUBOVI u Hrvatskom saboru podržali su danas Vladin prijedlog izmjena Zakona o vatrogastvu, po kojima bi država i ubuduće s 25 posto sudjelovala u financiranju javnih vatrogasnih postrojbi, upozoravajući, međutim, da je riječ o vatrogasnoj mjeri, te da što prije treba donijeti novi Zakon.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić podsjetio je da je Zakon o vatrogastvu iz 2000. predvidio da jedinice lokalne samouprave postupno preuzmu financiranje javnih vatrogasnih postrojbi, a 100-postotno financiranje trebale su preuzeti od početka iduće godine.

Budući da gradovi i općine za to nemaju novca, Vlada predlaže da u financiranju javnih vatrogasnih postrojbi država sudjeluje na ovogodišnjoj razini, odnosno s 25 posto, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Klubovi su se suglasili da lokalna samouprava ne može sama financirati vatrogasne postrojbe, ali Vladi spočitavaju što nije ispunila obećanje da će do kraja godine predložiti novi, cjelovit Zakon o vatrogastvu, koji bi trajno uredio pitanje financiranja vatrogastva i vatrogasne standarde.

"Da nema novca znalo se početkom godine, zna se i sada, a znat ćemo i iduće godine", kazao je Dragutin Lesar (HNS), ocjenjujući da će predloženo rješenje trajati svega godinu dana.

Ocijenio je i da predložene izmjene potiču neracionalnost, upozoravajući da "Hrvatska vatrogasna zajednica u tijeku protupožarne sezone organizira vatrogasna natjecanja, olimpijade i ostale stvari, na kojima angažira vatrogasce, umjesto da ih šalje na požarišta".

Sabor će zasjedanje nastaviti nakon podnevne stanke.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara