Sabor o imenovanju članova Vijeća za nadzor sigurnosnih službi

HRVATSKI sabor današnje je zasjedanje počeo raspravom o Prijedlogu odluke o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za nadzor sigurnosnih službi, koje bi, po Zakonu o sigurnosnim službama, obavljalo građanski nadzor nad radom tajnih službi

Prema odluci o imenovanju, koju je nakon konzultacija među parlamentarnim klubovima predložio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za predsjednika Vijeća predložen je sveučilišni profesor politologije Vlatko Cvrtila.

Za članove Vijeća predloženi su sveučilišni profesor informatike Krunoslav Antoliš, stručnjak za elektrotehniku u HT-u Mile Ćulumović, inženjer strojarstva Zoran Grgić, politolog Nenada Vukman, koordinator Centra za ljudska prava Tin Gazivoda te odvjetnik Miroslav Šeparović.

Prema Zakonu o sigurnosnim službama, donesenom u ožujku 2002., predsjednik i članovi Vijeća imenuju se na četiri godine i nakon isteka mandata mogu biti ponovno imenovani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zakonitost svoga rada odgovorni su Saboru, a zakonitost tog rada nadzirat će Odbor za nacionalnu sigurnost.

U nadležnosti je Vijeća praćenje zakonitosti rada tajnih službi, nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka, predlaganje rješenja za unapređivanje zakonske regulative u vezi rada tajnih službi i drugo.

Članovi Vijeća dužni su kao tajnu čuvati sve podatke koje saznaju u obavljanju poslova Vijeća, a ta obveza traje i po prestanku obnašanja te dužnosti.

O predloženoj odluci o imenovanju članova Vijeća za nadzor sigurnosnih službi raspravljaju parlamentarni klubovi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara