Sabor o izmjenama Zakona o porezu na dohodak

VLADIN prijedlog da se uvede nova stopa poreza na dohodak od 45 posto na mjesečne dohotke veće od 21 tisuće kuna, podijelila je popodne saborske zastupnike i njihove klubove.

Većina se tome protivi, tumačeći da bi se novom poreznom stopom kaznili mladi i obrazovani, oni koji nose razvoj gospodarstva.

Ne treba dodatno oporezovati one koji vode hrvatsko gospodarstvo, ističe Goranko Fižulić (Libra) i navodi da broj onih čije su plaće veće od 21.000 kuna jedva premašuje dvije tisuće, pa bi država s tog naslova godišnje ubrala možda 30-ak milijuna kuna.

Mislim da se gotovo tri godine u Saboru osjeća pokušaj kriminaliziranja svih koji dobro zarađuju i posluju, kaže Mario Kovač (HSLS), koji u prijedlogu da se uvede nova stopa vidi tendenciju uvođenja svojevrsnog egalitarizma. Radi se o tendenciji da svi krampamo u rudniku ili radimo kao drvosječe, da svi ručamo rižu i da budemo jednako odjeveni, rekao je Kovač.

S druge strane, Tonči Žuvela (SDP) Vladin prijedlog novih poreznih stopa ocjenjuje izbalansiranim i dobrim.

Ivan Šuker (HDZ) smatra da su nove porezne mjere potvrda erozije poreznog sustava. Zakonske izmjene pogoduju građanima s većim plaćama - iznad šest tisuća kuna - kaže Šuker, koji je izračunao da će građani s plaćom od 4.000 kuna, koji izdržavaju dvoje djece, uz nove porezne olakšice dobiti 60 kuna više.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici, kako oporbeni, tako i iz vladajuće koalicije, kritizirali su prijedlog po kojemu poljoprivrednici koji žele dobiti poticaje od države moraju voditi poslovne knjige.

Do sada su to morali činiti ukoliko im je dohodak bio veći od 85.000 kuna, podsjetio je Šuker.

Zastupnici se protive i prijedlogu da zaposleni na područjima posebne državne skrbi osobne odbitke više ne ostvaruju mjesečno, nego tek u godišnjoj poreznoj prijavi. Zaposleni će tako, upozoravaju zastupnici, više od godinu dana kreditirati državu i lokalne jedinice.

Klubovi i zastupnici protive se uvođenju nove poslovne knjige za obrtnike, traže od Vlade da u porezne olakšice uđe i životno osiguranje, da se jasno propiše što se smatra investicijskim održavanjem stanova i kuća. Više je klubova, među njima i HSP, zatražilo da se porez na iznajmljivanje soba u turizmu smanji sa 15 na pet posto.

O predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak Sabor će glasovati u petak, 6. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara