Sabor o izmjenama zakona o zakupu poslovnog prostora

HRVATSKI je sabor jutros nastavio 10. sjednicu objedinjenom raspravom o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zakupu poslovnog prostora, koje bi obrtnicima omogućile automatsko produljenje zakupa poslovnog prostora u vlasništvu države, županija, gradova i općina.

Takve zakonske izmjene predložili su zastupnik Demokratskog centra Frano Piplović, te Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke i Primorskog-goranskog saveza (HNS/PGS).

Predlagatelji upozoravaju da će svi obrtnici do kraja godine morati obnoviti svoje ugovore o zakupu s gradovima i općinama, za što se moraju javiti na javni natječaj čime se, smatraju, stvara nesigurnost u sektoru obrta, malog i srednjeg poduzetništva, jer obrtnici ne mogu pouzdano znati hoće li im se ugovori produljiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predlagatelji stoga, u odvojenim zakonskim prijedlozima, predlažu da se obrtnicima koji su uredno ispunjavali obveze prema vlasniku omogući produljenje ugovora o zajmu bez javnog natječaja.

Obrtnicima bi se dalo i pravo prvokupa poslovnog prostora, čime bi se, ističu predlagatelji, onemogućilo da netko sa strane pokupuje sve poslovne prostore u jednom gradu i potom ih daje u podzakup, na štetu obrtnika.

Prijedlogu DC-a zeleno svjetlo dala je i Vlada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara