Sabor o izmjenama Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Hrvatski sabor danas je 12. sjednicu nastavio raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koje su podržali svi saborski klubovi.

Predloženim izmjenama uvodi se Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih osoba, kao trajni izvor financiranja za uvođenje osoba s invaliditetom u svijet rada.

Također, obveza zapošljavanja invalidnih osoba za poduzeća u državnom ili pretežito državnom vlasništvu (na 50 zaposlenih najmanje jedna invalidna osoba) proširuje se i na poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Izmjenama se utvrđuje nadležnost pojedinih ministarstava (zdravstva i socijalne skrbi, obitelji, gospodarstva, obrazovanja) na donošenju provedbenih propisa, te na provedbi zakona.

Predložene izmjene podržali su svi saborski klubovi, izrazivši uvjerenje da će se provedbom novih zakonskih odredbi poboljšati položaj invalidnih osoba u sustavu rada i zapošljavanja, a posebno da će se konačno pristupiti donošenju provedbenih propisa koji će jamčiti i trajno financiranje programa zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dragutin Lesar najavio je amandman Kluba HNS/PGS-a po kojemu bi se u sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja uvele i osobe koje su invaliditet stekle od rođenja.

To se, kaže, posebno odnosi na slijepe osobe koje, budući da obrazovanje stječu redovnim školovanjem, a ne kroz specijalne ustanove, nemaju dopunska prava niti država financijski i stručno prati njihov trud da steknu stručno zanimanje.

Ljubica Lalić (HSS) izrazila je bojazan da će i ove zakonske izmjene samo dovesti do odgode donošenje provedbenih propisa, a time i do daljnjeg financijskog uskraćivanja invalidnih osoba u njihovu pravu na rad.

Predložene izmjene podržao je i Klub SDP-a, a Davorko Vidović upozorio je da, zbog nepostojanja provedbenih propisa, u 2004. nije utrošeno oko 20 milijuna kuna namijenjenih financiranju i sufinanciranju programa profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

(Hina) xtr ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara