Sabor o izvješću Fine za 2002.

PARLAMENTARNI klubovi u Hrvatskom saboru pozdravili su danas Izvješće o radu Financijske agencije (Fina) u prošloj godini, ocjenjujući da je riječ o respektabilnom subjektu na hrvatskom financijskom tržištu.

Jadranko Mijalić (Klub HSLS-a) upozorio je na pozitivno poslovanje Fine, koja je lani ostvarila dobit o 65,8 milijuna kuna. Prihodi Fine u tom su razdoblju rasli za četiri, a rashodi za 11 posto, što se može pripisati troškovima reforme bivšega ZAP-a, ocijenio je Mijalić.

Odgovarajući na primjedbe da u Fininu poslovanju ima elemenata monopola, Mijalić je kazao kako su neka druga financijska poduzeća u državnom vlasništvu u daleko povoljnijem položaju od Fina, a da ipak ne ostvaruju dobit.

Najavio je da će HSLS Saboru predložiti da od Vlade zatraži izvješće o aktivnostima oko izdvajanja iz Fine djelova koji se mogu komercijalizirati i samostalno nastupati na tržištu, kako je predviđeno Zakonom o Fini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) smatra, pak, da je Vlada propustila priliku stvoriti snažnu državnu banku, koja bi bitno izmijenila odnose na financijskom tržištu, što je, po njemu, bitan strateški interes države.

Upozorio je na činjenicu da je 97 posto bankarske aktive u rukama stranaca, te da velik udio u vanjskom dugu imaju upravo zaduženja poslovnih banaka kod svojih inozemnih matica.

Vlada je, drži, prigodom reforme platnog prometa, morala razmišljati o stvaranju vlastite banke, iz Fine i Poštanske banke, koje su, kaže Šuker, jedine bile tehnički pripravne za poslove platnog prometa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara