Sabor o izvješću revizije pretvorbe i privatizacije

PO PODACIMA iz Izvješća o provedbi revizije pretvorbe i privatizacije od sredine 2001. do listopada prošle godine u odnosu na vrijeme pretvorbe vrijednost kapitala smanjena je u 242, ukupan broj zaposlenih smanjen je za 60 posto, nad oko 30 posto poduzeća otvoren je stečajni postupak, a 73 posto nije ostvarilo razvojne programe.

Obrazlažući izvješće u Hrvatskom saboru glavna državna revizorica Šima Krasić navela je da je u vrijeme pretvorbe vrijednost kapitala u te 242 tvrtke iznosila 4,44 milijarde DEM, dok je u vrijeme obavljanja revizije bila manja za 1,17 milijardi i iznosila je 3,26 milijardi DEM.

Od 124 tisuće zaposlenih ostalo ih je nešto manje od 49 tisuća.

Zbog poteškoća u poslovanju i nemogućnosti podmirenja obveza pokrenut je stečaj nad 71 trgovačkim društvom.

Revizija je u tih 242 društva utvrdila ukupno 684 nepravilnosti.

Od svibnja do listopada 2002. revizija je obavljena u 143 poduzeća, a samo u osam društava nisu utvrđene nepravilnosti. Među utvrđenim nepravilnostima postoji osnovana sumnja da 83 imaju obilježja kazenog djela, 50 obilježja prekršaja, a pet privrednog prijestupa, navela je Krasić.

Državni ured za reviziju nadležnim je odvjetništvima podnio 50 prijava za djela za koja se sumnja da su kaznenoga karaktera. Kaznena se djela pretežito odnose na zloporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključenju štetnog ugovora, nesavjestan rad, izvijestila je Krasić.

Izvješće su podržali odbori za gospodarski razvoj i obnovu i za financije i državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vezano za probleme nastale u ´slučaju´ Sunčani Hvar Jadranko Mijalić (HSLS) zatražio je da ostavke podnesu potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministrica turizma Pave Župan Rusković, zamjenik predsjednika HFP-a Krešimir Starčević te član Upravnog odbora HFP-a Božidar Pankretić i da na njihova mjesta ´dođu neki moralniji ljudi´.

Govoreći u ime Kluba zastupnika HSS-a Ljubica Lalić o Izvješću revizije pretovrbe i privatizacije ocijenila je kako je prema svemu sudeći proces pretvorbe i privatizacije bio legalna pljačka državne imovine. Država, iako je imala značajan utjecaj na taj proces preko HFP-a i Fonda mirovinsko invalidskog osiguranja nije sankcionirala neodgovorno ponašanje. Oni koji su upropastili poduzeća potom su dionice vratili HFP-u, a za sve su nagrađeni, jer im je još vraćen novac. Iz tih su poduzeća isisali kapital i prodali imovinu za vlastiti račun, ocijenila je Lalić ustvrdivši da za to nisu bili zakonski sankcionirani.

´Treba izvući pouku za privatizacije koje su u tijeku i one pred nama´, naglasila je, poručivši kako je za privatizciju, ali ne pod svaku cijenu.

Ocjeni HSS-ove zastupnice da je po svemu sudeći proces pretvorbe i privatizacije bio legalna pljačka državne imovine suprotstavio se zastupnik HDZ-a i bivši predsjednik HFP-a Ivan Penić.

Damir Kajin (Klub IDS-a) pozdravio je, kako je rekao, definitivno demistificiranje procesa pretvorbe i privatizacije. Ustvrdio je da su tajkune stvorili ljudi na vlasti te da se one uspješne prima u Banskim dvorima, a one druge goni, optuživši, među ostalim, Darija Vukića (HDZ) da je ´potopio´ Croatia Line na što ga je predsjednik Sabora Tomčić opomenuo da ne proziva sa saborske govornice. Privatizacija se i danas provodi prema zakonu iz 1996., tvrdi Kajin i upozorava da pretvorba i privatizacija nije samo problem jedne vlasti.

Izvješće Državne revizije o pretvorbi i privatizaciji po prvi put pokazuje što se zbivalo s privatizcijom turističkog sektora, odnosno da su neka turistička poduzeća prodavana za samo 30 posto knjigovodstvene vrijednosti.

Dario Vukić (HDZ) zatražio je da se provede revizija pretvorbe Sunčanog Hvara koja se dogovara iza zatvorenih vrata i predoči saborskim zastupnicima. Neka se vidi što se događa danas ne umanjujući važnost onog što se događalo prije, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara