Sabor o novome Pomorskom zakoniku

HRVATSKI sabor raspravio je večeras konačni prijedlog novoga Pomorskog zakonika koji će, kako uvjerava Vlada, "donijeti povoljan vjetar u jedra domaćih brodara".

Iako ne spore da je novi Pomorski zakonik, ili "pomorski ustav", bolji od sadašnjeg, neki oporbeni zastupnici žale što njegovim rješenjima nisu u cijelosti zadovoljni i pomorci.

Pitanje je kako stvoriti slične ili iste uvjete za sve pomorce, rekao je Šime Prtenjača (HDZ), tumačeći da postoje tri kategorije pomoraca - na stranim brodovima, na hrvatskim brodovima hrvatskih tvrtki registriranih vani i pomorci na hrvatskim brodovima u međunarodnoj plovidbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novim Pomorskim zakonikom u hrvatsko radno i socijalno pravo uveli bi se pomorci u međunarodnoj plovidbi, što bi njima i njihovim obiteljima trebalo zajamčiti socijalnu sigurnost.

Takvi bi pomorci morali prije ukrcaja na brod s poslodavcem potpisati ugovor o radu, a poslodavac bi ih morao prijaviti za obvezne doprinose koje bi plaćao sam pomorac.

Zastupnici su zadovoljni što je Vlada prihvatila njihove primjedbe iz prvog čitanja i odredila da dozvolu za uplovljavanje stranih brodova s nuklearnim oružjem u Jadran, umjesto ministra obrane, daje Vlada, nakon što Nacionalna agencija za atomsku energiju da svoje mišljenje.

Zadovoljni su i što su promijenjene odredbe o kabotaži, to jest prijevozu putnika i robe između domaćih luka, pa bi se ti poslovi, samo iznimno, dopustili i stranim brodovima i jahtama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara