Sabor o osnivanju centra 112 za zaštitu i spašavanje

Sabor o osnivanju centra 112 za zaštitu i spašavanje
HRVATSKI sabor današnje je zasjedanje počeo raspravom o Vladinu prijedlogu zakona o zaštiti i spašavanju, koji je u žurnom postupku.

Riječ je o zakonu na temelju kojega bi se trebao osnovati jedinstveni operativno-komunikacijski centar, s besplatnim telefonskim brojem 112, a na to Hrvatsku obvezuju europske konvencije.

Time bi se, po riječima državnog tajnika pri Ministarstvu unutarnjih poslova Ivice Buconjića, značajno skratilo vrijeme postupanja u katastrofama i većim nesrećama.

Novi bi centar s radom trebao početi od 1. siječnja iduće godine, a ekipirat će se s oko 300 djelatnika MUP-ove Uprave za zaštitu i spašavanje, te 500 djelatnika MORH-ovih centara za motrenje i obavješćivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za početak rada centra iz proračuna će se izdvojiti 80 milijuna kuna, a novac za tu namjenu izdvajat će se godinama, jer potpunu financijsku potporu za funkcioniranje centra nije moguće osigurati u kratkom vremenu, kazao je Buconjić.

Upozorio je da je sadašnji sustav zaštite i spašavanja razjedinjen, pa su se pozivi za pomoć često preusmjeravali na različite brojeve, zbog čega se gubilo dragocjeno vrijeme za reagiranje u nesrećama.

"Jedinstveni broj za pozive u pomoć trebao bi dokinuti takvo anarhično stanje i omogućiti da se, kad građanin dojavi opasnost od katastrofe, pravodobno reagira", rekao je.

Naglasio je da novi zakon neće teretiti proračune jedinica lokalne samouprave, koje same trebaju procijeniti ugroženost od katastrofa i potrebu ustrojavanja vlastitih operativnih snaga.

Sjednica je nastavljena očitovanjem klubova o tom zakonskom prijedlogu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara