Sabor o paketu turističkih zakona

U HRVATSKOM saboru danas je otvorena rasprava o prijedlogu paketa turističkih zakona, kojima se želi omogućiti racionalniji i učinkovitiji sustav turističkih zajednica, svrsishodnije trošenje sredstava, bolju turističku promidžbu Hrvatske i kvalitetniju turističku ponudu.

Prijedlogom zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma pedviđeno je bitno smanjenje broja turističkih zajednica. Umjesto dosadašnjih 20 županijskih, predviđeno je osam regionalnih turističkih zajednica - Istre, Kvarnera, zadarske, šibenske, splitske, dubrovačke, središnje hrvatske te slavonsko-baranjske regije, čije je osnivanje obvezatno.

Ministrica turizma Pave Župan-Rusković pojasnila je da će se tako s dosadašnje administrativno-političke prijeći na funkcionalnu podjelu područja djelovanja turističkih zajednica.

Regionalne turističke zajednice promovirat će turističke ponude regije u zemlji i inozemstvu, radit će na obogaćivanju turističke ponude i kreiranju novih turističkih proizvoda, koordinirat će lokalne turističke zajednice itd.

Mjesne turističke zajednice moći će se pak osnivati isključivo u općinama i gradovima s izrazito razvijenim turizmom, uz prethodnu suglasnost Ministarstva, a turističke zajednice moći će osnivati i nacionalni parkovi te parkovi prirode.

Uz kvantitativne (smještajni kapacitet, broj gostiju), uvode se i korektivni kvalitativni kriteriji za razvrstavanje naselja u turističke razrede. Ministrica Župan-Rusković pojasnila je da bi se tako izbjegla dosadašnja praksa svrstavanja naselja s lošom infrastrukturom u najviše turističke razrede.

Prijedlogom zakona o članstvu u turističkim zajednicama uvodi se dragovoljno članstvo, što bi trebalo olakšati pristup turističkim zajednicama i onim turističkim subjektima kojima je to po dosadašnjim kriterijima bilo nemoguće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi zakon o boravišnoj pristojbi trebao bi otkloniti probleme vezane uz naplatu pristojbe, prijavu i odjavu turista i korištenje prikupljenih sredstava.

Ministrica je upozorila da znatan dio obveznika, njih 10 do 30 posto, ne uplaćuje boravišnu pristojbu i ne prijavljuje svoje goste. Navela je da je u Hrvatsku prošle godine ušlo više od 42 milijuna turista, od čega je prijavljeno svega sedam milijuna.

Boravišnu pristojbu ubuduće bi plaćali i vlasnici vikendica ili stanova za odmor, za sebe i svoje goste, a vlasnici plovila, koja nisu objekt plovnog turizma, za sebe i sve osobe koje noće na plovilu.

Uvodi se i nova raspodjela prikupljenih sredstava po kojoj bi 60 posto naplaćenih pristojba ostajalo općinskim i gradskim turističkim zajednicama, a one bi trećinu uplaćivale gradovima i općinama za poboljšanje uvjeta boravka turista. Regionalnim turističkim zajednicama išlo bi 15 posto prikupljenih pristojba, a 25 posto dobila bi Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Od toga bi bile izuzete kontinentalne regije, u čijim bi budžetima ostajala ukupna prikupljena sredstva, a dio sredstava za razvoj kontinentalnog turizma davala bi i turistička zajednica Grada Zagreba.

Predloženi zakoni na snagu bi trebali stupiti 1. siječnja sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara