Sabor o pravilima medijskog praćenja predizborne kampanje

HRVATSKI sabor je u nastavku današnjeg zasjedanja počeo raspravu o općim pravilima prema kojima bi svi elektronički mediji s nacionalnom koncesijom morali pratiti predizbornu kampanju, a pravila je predložio Odbor za Ustav.

Predsjednik Odbor Mato Arlović rekao je da je Sabor, prema Zakonu o izborima zastupnika za izbore u Hrvatski sabor, dužan donijeti pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe.

To se odnosi na medijsko predstavljanje izbornih lista u posebnim emisijama, posebne emisije za sučeljavanje predstavnika stranaka, praćenje izbornih promidžbi, plaćene promidžbene poruke itd.

Te bi se emisije emitirale svakoga dana u više termina od početka predizborne kampanje do predizborne šutnje, odnosno dana prije održavanja izbora.

Parlamentarni klubovi podržali su donošenje jasnih pravila za medijsko praćenje predizborne kampanje, u cilju informiranja građana na načelima nepristranosti i ravnopravnosti svih političkih stranaka koje sudjeluju u kampanji.

Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) prigovorila je da zbog velikog broja stranaka nitko od njihovih predstavnika po izbornim jedinicama neće imati vremena govoriti u predviđenih 50 minuta sučeljavanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i da novinari koji promiču programe stranaka u vrijeme kampanje ne bi smjeli obavljati novinarski posao.

Kosor je pozdravila to što bi svaka stranka mogla prijaviti skupove u nekoliko minuta prije i poslije informativne emisije, ali drži da bi trebalo posebno razmotriti mogu li se pravila pridržavati komercijalne televizije i radijske postaje.

Takvi se mediji, tvrdi Kosor, ne financiraju iz pretplate već iz propagandnih poruka, a obveznim prikazivanjem slabo gledanih emisija morali bi se odreći dijela reklamnom prostora.

Vilim Herman (Klub Libre) pak smatra da je takva "briga" za komercijalne medije ustvari politička poza, jer u Hrvatskoj, drži, postoje mediji koji otvoreno navijaju za određene političke opcije.

To je nedopustivo u vrijeme predizborne kampanje kada svi pod jednakim uvjetima imaju pravo predstaviti građanima svoje programe, rekao je.

O predloženim pravilima klubovi će nastaviti raspravu nakon stanke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara