Sabor: O slanju vojnika u Afganistan tek u drugom krugu glasovanja

TEK U DRUGOM drugom krugu glasovanja znat će se hoće li Hrvatski sabor donijeti odluku da se u mirovnu misiju UN-a u Afganistan pošalju 44 vojna policajca.

Zastupnici su se pojedinačno već izjasnili o predloženoj odluci, no rezultati glasovanja nisu proglašeni, vjerojatno jer se u prvom krugu nije uspio skupiti 101 glas, koliko treba za odluku o slanju vojnih policajaca u Afganistan.

Stoga je nakon prvog kruga glasovanja, određena stanka koju su zatražili klubovi SDP-a i HSS-a, a priključio im se i Klub HB-a.

Za slanje hrvatskih vojnika u Afganistan u pojedinačnom su se glasovanju izjasnili zastupnici koalicije, ali i oporbenih HDZ-a i DC-a, te neki zastupnici manjina.

Protiv su bili pravaši, zastupnici HB-a, HSLS-a, HKDU-a.

Pojedinačno glasovanje tražio je Klub HSP/HKDU-a koji se jedini izričito usprotivio slanju hrvatskih vojnika u Afganistan.

U prilog tome Miroslav Rožić prenio je navode iz pisma Udruge roditelja poginulih branitelja koji upozoravaju na dvosmislenost i moralnu dvojbenost takve odluke. Hrvatska je u gospodarskom kolapsu, vojska pred reformom, a Hrvatska u predvorju NATO-a, prenio je Rožić navode iz pisma u kojemu roditelji od Sabora traže da ne šalje hrvatske vojnike u ratni Afganistan.

Suprotno stavovima koje su zastupnici njegove stranke iznosili prošlog tjedna, Ivo Sanader (HDZ) danas smatra da hrvatske vojnike treba poslati u Afganistan.

Hrvatska je članica UN-a i kao takva dužna je snositi dio odgovornosti u borbi protiv terorizma, smatra Sanader i navodi kako spomenuti vojnici u Afganistan idu dragovoljno, ne pod prisilom.

Sanader je svoj glas uvjetovao donošenjem zakona koji bi uredio status osoba koje se upućuju u međunarodne misije.

U Afganistan bi početkom godine, prvi put pod oružjem trebala otići 44 vojna policajca, mirovna se misija odvija u Kabulu i okolici.

Cilj joj je uspostava sigurnosnih struktura i obnova ratom poharane zemlje, a ima i humanitarni karakter, rekao je prošli tjedan zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić.

Gareljić navodi da misija nije ni klasična UN-ova, niti klasična NATO-ova misija, makar je utemeljena na Rezoluciji Vijeća sigurnosti o slanju vojnika u Afganistan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara