Sabor: Odbijen zahtjev oporbe za raspravom o privatizaciji Ine

KLUBOVI zastupnika HDZ-a, HSLS-a, HSP/HKDU-a i DC-a danas su u Saboru ponovili zajednički zahtjev za uvrštavanjem u dnevni red 34., izvanredne sjednice rasprave o privatizaciji Ine, što je predsjedavajući Mato Arlović odbio uz obrazloženje da je zahtjev upućen prekasno te da nije priložena potrebna dokumentacija za raspravu.

Protiveći se Arlovićevu obrazloženju odbijanja njihova zahtjeva, predsjednici navedenih oporbenih klubova upozorili su da predsjednik Sabora mora uvrstiti u dnevni red sjednice svaku točku koju predloži trećina zastupnika, da navedeni klubovi u parlamentu imaju više no potreban broj zastupnika, te da je zakonom određeno da se privatizaciji Ine ne može pristupiti bez prethodne suglasnosti Sabora.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) ponovio je zahtjev oporbene četvorke, u kojemu se poziva Vlada da zaustavi prodaju 25 posto plus jednu dionicu te tvrtke mađarskom MOL-u sve dok Sabor ne raspravi sve elemente ugovora o prodaji, kojega smatraju nepovoljnim za Hrvatsku.

Oporbeni, naime, smatraju da je zapravo riječ o prodaji 50 posto utjecaja u odlučivanju o strateškim odlukama, na što se Vlada obvezala potpisivanjem dvaju popratnih ugovora s MOL-om, a o čemu zastupnici, po Šeksovim riječima, nisu bili obaviješteni, .

Krajnje neprihvatljivim ocijenio je prodaju najveće nacionalne tvrtke samo nekoliko mjeseci prije izbora, optuživši Vladu da uz 19 milijardi dolara vanjskog duga, deficita platne bilance od 6,9 posto i vanjskog trgovinskog deficita od sedam milijardi dolara vuče iznuđene i predizborne poteze koji će dugoročno štetiti Hrvatskoj.

Oporba Vladu optužuje da krši Zakon o privatizaciji Ine jer o tom procesu ne izvješćuje Sabor pod izlikom da je riječ o poslovnoj tajni, dok s druge strane te podatke objavljuju mediji.

Dražen Budiša (Klub HSLS-a) Vladu je optužio da neutemeljenim trikovima odbija saborsku raspravu o privatizaciji Ine, jer su podaci o prodaji dionica INA-e objavljeni u "Globusu".

Pozvao se na saborski Poslovnik po kojemu zastupnicima moraju biti dostupni svi dokumenti izvršne vlasti kako bi Sabor mogao ostvariti svoju nadzornu funkciju. "Riječ je o degradaciji predstavničkog tijela" istaknuo je, Budiša koji sumnja da su svi ponuđači za privatizaciju Ine bili u ravnopravnom položaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz podršku tvrdnjama koje su iznijeli Šeks i Budiša, Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU) nedopustivim je ocijenio da još uvijek nije donesen zakon o osnivanju Fonda za hrvatske branitelje kojim bi im bilo omogućeno da ostvare prava na sedam posto dionica INA-e.

Predsjedavajući Mato Arlović (SDP) rekao je da ne može prihvatiti oporbene zahtjeve jer nisu priložili dokumentaciju potrebnu za raspravu, jer se takav zahtjev treba uputiti najmanje 24 sata prije sazivanja sjednice.

Oporbenu četvorku pozvao je da prilože materijal o kojemu bi se raspravljalo, obećavši da će tek potom na glasovanje staviti njihov zahtjev.

Zahtjevu za proširenje dnevnog reda tekuće, kao ni sazivanju nove izvanredne sjednice ne protive se ni klubovi HSS-a, HB-a, LS-a te Libre, u čije je ime Ivo Škrabalo ustvrdio da spomenuti ugovori MOL nisu stavili u povlašten položaj pred drugim ponuđačima.

Sukladno Zakonu o privatizaciji Ine, svim ponuđačima koji su ušli u uži krug ponuđeni su jednaki uvjeti, a Vlada je, još u travnju, Sabor izvijestila da se potpisivanjem takvih ugovora ublažava rizik transakcije.

U obranu Vlade ustala je i Dragica Zgrebec (Klub SDP-a), rekavši da je Vlada privatizacijske procese provodila sukladno zakonu. SDP se, dodala je, ne protivi raspravi o privatizaciji Ine, ako za to postoje poslovnički uvjeti.

Nakon izjašnjavanja svih klubova, te niza ispravaka netočnih navoda i poslovničkih primjedbi, Šeks je zatražio polustanu stanku kako bi se HDZ-ov klub dogovorio oko daljnjeg sudjelovanja u radu Sabora, ocijenivši kako je očito da predsjedavajući Arlović ne želi udovoljiti zahtjevu oporbe.

Njegovu se zahtjevu pridružilo još nekoliko klubova, no Arlović je uzvratio da ne može dva puta određivati stanku zbog istoga pitanja.

Odredio je stanku za ručak, nakon koje se, kako je rekao, klubovi neće moći očitovati o svojim odlukama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara