Sabor: Odbor za rad podržao zakone o liječništvu, stomatologiji i sestrinstvu

ODBOR za rad, socijalnu politiku i zdravstvo Hrvatskoga sabora podržao je danas zakone o liječništvu, stomatološkoj djelatnosti i sestrinstvu, te ih uputio u prvo čitanje.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić naglasio je da ti zakonski prijedlozi čine cjelinu, zajedno sa Zakonom o biokemijskoj djelatnosti o kojem će Vlada raspravljati ovoga tjedna, jer se po prvi puta u Hrvatskoj pravno reguliraju četiri zdravstvene struke.

Kada budu usvojeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je u drugom čitanju, i Zakon o pravima pacijenata, koji će se uskoro naći pred Saborom, bit će zaokružen paket Vladinih zdravstvenih zakona, istaknuo je Vlahušić.

Najavio je da će u predloženim zakonima važnu ulogu imati strukovne komore kao glavna tijela koje će organizirati i obavljati nadzor nad svakom pojedinom strukom.

Pritom će medicinske sestre, kojih u zdravstvu ima oko 30.000, po prvi puta dobiti svoju komoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Usvajanje zakona o liječnicima, stomatolozima i medicinskim sestrama pozdravili su predstavnici sve tri struke koji su bili nazočni današnjoj sjednici Odbora, kao i većina članova Odbora.

Kritičan prema prijedlogu zakona o liječnicima bio je Ivica Kostović (HDZ) koji ocjenjuje da se njime ne rješava položaj struke, već treba donijeti poseban zakon o liječnicima, a poseban o ulozi Hrvatske liječničke komore (HLK).

Kostović je zamjerio što je zanemaren značaj Hrvatskog liječničkog zbora u odnosu na HLK.

Predsjednik HLK-a Egidio Čepulić smatra da zakonom treba odrediti veće kazne za prekršaje.

Budući da su kazne ograničene iznosom od 10.000 kuna koji je predviđen Zakonom o prekršajima, predsjednica Odbora Snježana Biga Friganović (SDP) najavila je da će radi povećanja kazni u zdravstvenim djelatnostima pokrenuti izmjene toga članka Zakona o prekršajima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara