Sabor: Odbor za ravnopravnost spolova o zaštiti ljudskih prava

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova razmotrio je danas Prijedlog nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava u razdoblju od 2005. do 2008.

Program je predstavio predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađarić, ističući da predloženi program slijedi najbolje tradicije zaštite ljudskih prava u europskim zakonodavstvima i konvencijama UN-a.

Program predviđa 17 prioritetnih područja, poput zaštite nacionalnih manjina i posebno ugroženih skupina, slobode medija, prava na čist okoliš, te ravnopravnosti spolova na tržištu rada.

Program bi se provodio kroz operativne programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predloženi program predsjednica Odbora Gordana Sobol ocijenila je "popisom lijepih želja", budući da državni proračun za 2005. nije predvidio novac za operativne programe.

"U državnom proračunu za to nema novca, znači li to da će programi čekati rebalans proračuna", upitala je Sobol, te ocijenila kako "ovako nećemo povećati sadašnji udio od 14 posto žena u lokalnim vlastima".

Sobol smatra da bi, umjesto predloženog programa, zakonskim izmjenama stranke trebalo potaknuti da na izborne liste stavljaju žene.

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara