Sabor: Odbor za zakonodavstvo o izmjenama zakona o radu

ODBOR za zakonodavstvo Hrvatskog sabora podržao je danas prijedlog izmjena Zakona o radu, a najviše primjedaba članovi Odbora imali su na odredbe o radničkom referendumu, o kažnjavanju diskriminacije radnika i doprinosu solidarnosti koji bi izdvajali svi zaposleni bez obzira jesu li u sindikatu ili ne.

Ljubica Lalić (HSS) neprihvatljivim je ocijenila izdvajanje doprinosa solidarnosti iz plaća za sindikat bez pristanka radnika.

"Znam da su sindikati jako zainteresirani za predloženo rješenje, ali mislim da je ono protuustavno", kazala je Lalić.

Zastupnici su upozorili na neprihvatljivost odredbe po kojoj bi o važnim materijalnim pravima svih radnika u radničkom referendumu odlučivala tek šestina njih.

Toliko je, naime, potrebno da bi se referendum smatrao uspješnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedna šestina radničkih glasova premalo je da bi odlučilo o pravima svih ostalih radnika", kazao je SDP-ovac Mato Arlović, koji smatra i da bi za doprinos solidarnosti trebali izdvajati samo stalno zaposleni.

Ljubica Lalić je zatražila i jasniju definiciju pojma uznemiravanje radnika, te jasnije definiranje odredbe o kažnjavanju za diskriminaciju radnika.

Drži i da bi trebalo pojačati kontrolu rada radničkih vijeća jer, kaže, radnička vijeća i sindikalni povjerenici ponekad više štite interes poslodavca nego radnika.

Odbor je podržao i prijedlog Zakona o osnivanju državne komisije za kontrolu javne nabave, a Mato Arlović je upozorio da će, uz propisane uvjete (10 godina staža i pravosudni ispit) koje moraju ispunjavati kandidati za njezine članove, komisiju biti teško popuniti. Zašto bi netko s takvim uvjetima radio za sedam, kad drugdje može zaraditi i 20-tak tisuća kuna, upitao je Arlović.

U današnjoj raspravi na Odboru sudjelovalo je svega četvoro zastupnika, sjednici nisu nazočili zastupnici oporbe.

Uz glasove nazočnih, predloženi zakonski tekstovi pismeno su podržala još trojica zastupnika vladajuće koalicije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara